Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
paradajková omáčka, s cukrom 100 T 45 5 60 251 2 1 11 0 86 1 Odobrať
paradajkový pretlak 100 T 40 4 50 209 2 1 9 1 86 1 Odobrať
paradajková omáčka, bez cukru 100 T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Odobrať
jogurt prírodný 100 F 20 1 61 255 3 4 4 0 90 0 Odobrať
hus (mäso, hydina) 100 T 0 0 342 1 432 16 31 0 52 0 Odobrať
semiačká ľanové, sezámové, makové 100 N 35 0 372 1 558 24 31 0 35 6 0 Odobrať
zeleninový bujón 100 T 0 4 17 0 0 1 0 0 Odobrať
cestoviny Tortellini, so sytom 100 T 70 32 385 1 612 13 9 63 5 Odobrať
minerálka 100 N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Odobrať
bravčová klobása 100 T 0 342 1 432 13 32 0 53 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
43
2
1646
 
6892
 
75
 
109
 
93
 
39
 
473
 
8
 
( Items: 1 - 10 from 20 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeleninový karbonátok Pokrm T 0 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Pridať
kukuričné čipsy Obilnina T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Pridať
šľahačka Sladkosť T 0 0 309 1 294 2 32 3 0 62 0 Pridať
javorový sirup Sirup T 65 43 266 1 114 0 0 66 6 Pridať
bravčová klobása Živočíšna bielkovina T 0 0 342 1 432 13 32 0 53 0 Pridať
bulgur Obilnina T 51 35 325 1 361 9 1 69 10 6 Pridať
paradajková omáčka, bez cukru Pokrm T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Pridať
zemiaky francúzské, zapečené Pokrm T 95 15 145 607 2 8 16 1 Pridať
vafle Pokrm T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Pridať
kačka (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 227 951 18 17 0 64 0 Pridať
( Items: 21 - 30 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency