Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kukuričné čipsy 100 T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Odobrať
olej ľanový 100 N 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Odobrať
pizza, so syrom 100 T 60 15 250 1 047 12 11 25 2 Odobrať
kukurica 100 T 70 46 331 1 386 9 4 65 9 13 5 Odobrať
krekery 100 T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Odobrať
marhuľa, sušená 100 S 30 14 240 1 005 5 1 48 9 26 4 Odobrať
popcorn, sladký 100 T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Odobrať
preclík 100 T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Odobrať
pasternak 100 N 85 3 22 92 1 0 3 4 89 0 Odobrať
koláč makový 100 T 0 355 1 487 9 17 42 32 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
268
15
3598
 
15067
 
68
 
178
 
425
 
36
 
205
 
35
 
( Items: 1 - 10 from 18 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
tamarindo Ovocie N 65 24 207 867 2 0 38 3 Pridať
Camembert, 30% Mliečny výrobok F 0 0 206 863 22 13 0 0 59 0 Pridať
losos (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina N 0 0 202 846 20 14 0 66 0 Pridať
torta ovocná Sladkosť 65 18 202 846 3 9 27 2 58 2 Pridať
haring (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 201 842 17 15 0 67 0 Pridať
gaštany jedlé Oriešky N 60 25 196 821 3 2 41 8 48 3 Pridať
rážový chleba, hrubozrnný Pečivo T 37 14 193 808 7 1 39 8 43 3 Pridať
ryža, instatná Obilnina T 90 28 182 762 3 2 31 0 3 Pridať
brusnice, konzerva, s cukrom Konzerva N 0 0 182 762 1 0 44 2 52 4 Pridať
makrela (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 180 754 19 12 0 68 0 Pridať
( Items: 261 - 270 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency