Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
hríby, čerstvé 100 N 15 0 15 63 3 0 1 2 93 0 Odobrať
maniok, horký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
múka, pšeničná 100 N 70 47 331 1 386 12 2 67 5 15 6 Odobrať
mäso hovädzie, fašírka (mäso, hovädzie) 100 T 0 216 905 23 14 0 61 0 Odobrať
physalis 100 N 15 1 32 134 1 1 6 2 1 Odobrať
ryža, červená 100 T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Odobrať
marmeláda, bez cukru 100 T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Odobrať
marhuľa, sušená 100 S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Odobrať
saláma, poľovnícka 100 T 0 345 1 445 12 33 0 53 0 Odobrať
šalát, hlávkový 100 N 10 0 10 42 1 0 1 2 95 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
132
2
1802
 
7546
 
65
 
53
 
272
 
16
 
408
 
23
 
( Items: 1 - 10 from 58 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
hrášok, konzerva Strukovina T 40 4 56 235 4 0 9 4 84 1 Pridať
tyčinka Mars Sladkosť T 68 47 451 1 889 4 18 70 1 6 Pridať
cestovny Gnocchi Obilnina T 70 20 168 704 4 5 28 0 2 Pridať
figa, sušená Ovocie S 40 22 247 1 034 4 1 54 13 28 5 Pridať
kokosový orech Ovocie N 45 2 363 1 520 4 37 5 9 48 0 Pridať
krupica, biela Obilnina N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Pridať
ryža mliečná, s cukrom Pokrm T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Pridať
žerucha, záhradná Zelenina N 10 0 39 163 4 1 2 2 87 0 Pridať
hranolky Pokrm T 90 32 290 1 214 4 15 36 4 44 3 Pridať
kel zelený Zelenina N 15 0 33 138 4 1 1 4 88 0 Pridať
( Items: 251 - 260 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency