Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
chleba z otrub 100 T 49 10 273 1 143 21 16 20 15 2 Odobrať
chleba toastovací, bez cukru 100 T 45 22 260 1 089 7 5 48 4 36 4 Odobrať
ryža, dlhá 100 T 60 49 375 1 570 8 2 82 2 7 Odobrať
cestoviny, sklenené 100 T 35 29 336 1 407 1 0 83 0 7 Odobrať
cukor mliečny 100 N 40 40 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
šťava citrónová, bez cukru 100 N 20 0 27 113 0 0 2 0 91 0 Odobrať
pesto 100 N 15 1 382 1 600 6 36 8 0 1 Odobrať
mlieko sušené, prášok 100 S 30 11 496 2 077 26 27 38 0 3 Odobrať
zázvor 100 N 15 2 61 255 3 1 11 0 81 1 Odobrať
teľacina 100 T 0 0 95 398 22 1 0 76 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
164
15
2705
 
11327
 
94
 
87
 
392
 
21
 
284
 
33
 
( Items: 1 - 10 from 11 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža mliečná, s cukrom Pokrm T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Pridať
špageti Obilnina T 55 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Pridať
šunka zo stehna, bravčová (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Pridať
cestoviny Obilnina T 60 43 346 1 449 12 2 71 0 6 Pridať
tacos Pokrm T 68 17 208 871 9 8 25 0 2 Pridať
topinambur Zelenina T 50 2 30 126 2 0 4 12 79 0 Pridať
couscous Obilnina T 63 7 129 540 2 8 12 1 1 Pridať
hranolky Pokrm T 90 32 290 1 214 4 15 36 4 44 3 Pridať
chleba toastovací, bez cukru Pečivo T 45 22 260 1 089 7 5 48 4 36 4 Pridať
zmrzlina Sladkosť T 65 10 160 670 3 10 15 0 72 1 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency