Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
burizóny 100 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Odobrať
šiška 100 T 76 40 286 1 198 5 8 53 0 4 Odobrať
sushi 100 N 55 14 135 565 6 1 25 0 2 Odobrať
mandľové pyré 100 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Odobrať
maizena 100 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Odobrať
sója 100 T 15 1 52 218 5 1 5 2 86 0 Odobrať
cibuľa 100 N 15 1 28 117 1 0 5 2 88 0 Odobrať
rizotto, so zeleninou 100 T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Odobrať
homár, kraby, langusty 100 T 5 0 91 381 19 1 1 0 81 0 Odobrať
maslo 100 N 0 0 754 3 157 1 83 1 0 15 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
216
4
2824
 
11825
 
73
 
157
 
285
 
6
 
344
 
24
 
( Items: 1 - 10 from 51 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kokos struhaný Ovocie S 0 0 606 2 538 6 62 6 24 1 Pridať
jarná rolka Pokrm T 0 0 150 628 8 1 25 2 Pridať
figa z katusu Ovocie N 0 0 58 243 1 1 12 85 1 Pridať
párky, frankfurtské Živočíšna bielkovina T 0 0 272 1 139 13 24 0 58 0 Pridať
zeleninová omáčka Pokrm T 0 0 67 281 3 3 8 1 Pridať
zeleninový karbonátok Pokrm T 0 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Pridať
kapustová polievka, konzerva Zelenina T 0 0 32 134 2 0 8 0 1 Pridať
bravčová klobása Živočíšna bielkovina T 0 0 342 1 432 13 32 0 53 0 Pridať
špenát, smotanový Pokrm T 0 0 72 302 3 3 6 0 Pridať
olej ľanový Olej N 0 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Pridať
( Items: 41 - 50 from 533 )
1 3 4 5 6 7 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency