Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
škrob, modifikovaný 100 N 100 86 351 1 470 0 0 86 1 13 7 Odobrať
broskyňa, s cuktrom, konzerva 100 55 9 69 289 0 0 17 1 82 1 Odobrať
kečup 100 T 70 17 110 461 2 0 24 1 68 2 Odobrať
marhuľa, sušená 100 S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Odobrať
chlieb miešany, pšeničný 100 T 65 29 219 917 7 1 45 4 41 4 Odobrať
rizotto, so zeleninou 100 T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Odobrať
šošovica, hnedá a žltá 100 N 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
ráž 100 N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Odobrať
pohánka 100 N 55 39 341 1 428 10 2 71 4 13 6 Odobrať
cícerová múka 100 S 35 17 307 1 286 20 3 49 0 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
268
13
2398
 
10043
 
80
 
11
 
491
 
36
 
337
 
41
 
( Items: 1 - 10 from 21 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kukuričný sirup Sirup T 115 0 Pridať
kura, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 99 415 23 1 0 75 0 Pridať
kurča do polievky (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 257 1 076 19 20 0 60 0 Pridať
kvaka, žltá Zelenina N 72 7 46 193 1 0 10 0 87 1 Pridať
laktóza, mliečný cukor Cukor S 45 45 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Pridať
liči, lychee Ovocie N 50 9 75 314 1 0 17 2 80 1 Pridať
limonáda Sladený nápoj T 95 11 49 205 0 0 12 1 93 1 Pridať
losos (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina N 0 0 202 846 20 14 0 66 0 Pridať
maizena Uhľovodík - škrob 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Pridať
majonéza Živočíšna bielkovina 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Pridať
( Items: 231 - 240 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency