Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
chleba viaczrnný 100 T 65 28 216 905 8 2 43 9 37 4 Odobrať
kukurica, surová 100 N 0 90 377 3 1 8 4 83 1 Odobrať
grepová šťava, bez cukru 100 N 45 5 47 197 1 0 10 0 89 1 Odobrať
laktóza, mliečný cukor 100 S 45 45 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Odobrať
čokoláda, horká > 85% 100 T 20 11 507 2 123 5 30 54 0 1 5 Odobrať
pažitka 100 N 15 0 25 105 2 0 3 2 89 0 Odobrať
šalát zelený 100 N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Odobrať
chleba celozrnný, jemný 100 T 70 31 230 963 9 2 45 0 4 Odobrať
kapusta, kel 100 N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Odobrať
cuketa 100 N 15 0 19 80 2 0 2 1 93 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
121
2
1575
 
6597
 
31
 
36
 
270
 
21
 
578
 
23
 
( Items: 41 - 50 from 62 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ríbezľe, červené Ovocie N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Pridať
ríbezľe, čierne Ovocie N 15 1 39 163 1 0 6 7 81 1 Pridať
rizotto, so zeleninou Pokrm T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Pridať
rožok Kornspitz Pečivo T 43 14 315 1 319 13 15 32 0 3 Pridať
rybie prsty (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 54 11 170 712 13 4 20 2 Pridať
ryža basmati (dlhozrnná) Obilnina N 55 42 345 1 445 7 1 77 0 6 Pridať
ryža basmati nelúpaná Obilnina T 45 34 351 1 470 9 1 76 1 6 Pridať
ryža extrudovaná Obilnina T 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Pridať
ryža mliečná, s cukrom Pokrm T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Pridať
ryža nelúpaná Obilnina T 54 40 343 1 436 7 2 73 2 13 6 Pridať
( Items: 371 - 380 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency