Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zemiaky varené, solené 100 T 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
olivy, zelené 100 N 15 0 133 557 1 13 2 2 75 0 Odobrať
rizotto, so zeleninou 100 T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Odobrať
ďatle, čerstvé 100 N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Odobrať
chlieb, šrotový 100 T 35 15 209 875 6 1 44 5 43 4 Odobrať
šťava pomarančová, koncentrát 100 N 56 26 212 888 2 2 47 0 39 4 Odobrať
pečivo biele, toast 100 T 73 35 235 984 7 1 48 3 39 4 Odobrať
džem 100 T 60 40 266 1 114 1 0 66 3 29 6 Odobrať
marhuľa, sušená 100 S 30 14 240 1 005 5 1 48 9 26 4 Odobrať
ďatle, sušené 100 S 70 46 277 1 160 2 1 65 9 22 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
216
8
1885
 
7894
 
31
 
21
 
391
 
36
 
481
 
33
 
( Items: 1 - 10 from 26 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
múka, hladká Obilnina S 85 60 335 1 403 11 1 71 4 14 6 Pridať
múka, pšeničná Obilnina N 70 47 331 1 386 12 2 67 5 15 6 Pridať
Nasi Goreng 0 0 178 745 5 6 26 2 Pridať
nektarinky Ovocie N 35 4 53 222 1 0 12 2 80 1 Pridať
Nutella® Sladkosť 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Pridať
obilné klíčky Obilnina N 15 2 70 293 3 0 13 3 80 1 Pridať
obilné vločky, bez cukru Pokrm T 40 25 366 1 533 13 7 63 6 5 Pridať
obilné vločky, rafinované, s cukrom Obilnina N 70 60 378 1 583 8 1 85 7 Pridať
ocot Ovocie F 5 0 18 75 0 0 6 1 0 Pridať
olej ľanový Olej N 0 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Pridať
( Items: 291 - 300 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency