Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šťuka (mäso, ryba) 100 T 0 0 82 343 18 1 0 80 0 Odobrať
laktóza, mliečný cukor 100 S 45 45 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Odobrať
med 100 N 80 60 306 1 281 0 0 75 6 Odobrať
croissant 100 T 72 35 348 1 457 8 18 48 1 4 Odobrať
chleba z otrub 100 T 49 10 273 1 143 21 16 20 15 2 Odobrať
zeler, stonkový 100 N 15 0 18 75 2 0 2 4 89 0 Odobrať
hamburger 100 T 85 44 272 1 139 7 4 52 4 Odobrať
káva 100 T 0 0 2 8 0 0 0 0 99 0 Odobrať
šošovica, konzerva 100 T 40 5 83 348 7 1 13 0 1 Odobrať
šťava čučorieková/brusnicová 100 N 50 5 44 184 0 0 9 0 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
204
10
1833
 
7674
 
63
 
40
 
320
 
20
 
268
 
27
 
( Items: 1 - 10 from 21 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
paradajkový pretlak Zelenina T 40 4 50 209 2 1 9 1 86 1 Pridať
paradajky Zelenina N 15 0 17 71 1 0 3 1 94 0 Pridať
paradajky, sušené Zelenina S 35 1 325 1 361 10 30 4 0 0 Pridať
párky, frankfurtské Živočíšna bielkovina T 0 0 272 1 139 13 24 0 58 0 Pridať
parmezán Mliečny výrobok F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Pridať
pasternak Zelenina N 85 3 22 92 1 0 3 4 89 0 Pridať
pažitka Zelenina N 15 0 25 105 2 0 3 2 89 0 Pridať
pečeňovka Živočíšna bielkovina T 0 0 420 1 759 12 41 0 43 0 Pridať
pečivo biele, bageta Obilnina T 70 39 260 1 089 8 1 55 3 30 5 Pridať
pečivo biele, bez gluténu Obilnina T 90 49 243 1 018 1 2 55 2 40 5 Pridať
( Items: 321 - 330 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency