Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cigória 100 N 15 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Odobrať
mrkvová šťava 100 N 40 2 22 92 1 0 5 0 93 0 Odobrať
kapusta kyslá 100 F 15 0 16 67 2 0 2 2 92 0 Odobrať
hrozno, čerstvé 100 N 45 7 68 285 1 0 15 2 81 1 Odobrať
banán na varenie, surový 100 N 45 13 123 515 1 0 28 2 67 2 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
sójové cestoviny 100 T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Odobrať
cestoviny hrubozrnné 100 T 33 21 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Odobrať
džús, ovocný s cukrom 100 T 90 5 26 109 0 0 6 1 Odobrať
svätojánska múka 100 N 15 8 223 934 5 0 50 35 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
94
9
1464
 
6131
 
52
 
11
 
287
 
72
 
460
 
24
 
( Items: 1 - 10 from 10 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
homár, kraby, langusty Živočíšna bielkovina T 5 0 91 381 19 1 1 0 81 0 Pridať
homár Živočíšna bielkovina T 0 0 81 339 16 2 0 80 0 Pridať
haring Matjes (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 267 1 118 16 23 0 54 0 Pridať
haring (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 201 842 17 15 0 67 0 Pridať
hamburger Pokrm T 85 44 272 1 139 7 4 52 4 Pridať
halibut (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Pridať
guave, konzerva Konzerva T 0 0 65 272 1 16 4 78 1 Pridať
guave Ovocie N 0 0 38 159 1 0 9 1 Pridať
grepová šťava, bez cukru Ovocie N 45 5 47 197 1 0 10 0 89 1 Pridať
grepová šťava Ovocie N 49 4 36 151 1 0 7 0 90 1 Pridať
( Items: 391 - 400 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency