Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čokoládové muesli 100 T 70 45 440 1 843 9 16 65 9 5 Odobrať
muesli celozrnné, bez cukru 100 T 40 26 342 1 432 10 5 65 10 5 Odobrať
chlieb ražný 100 T 65 29 210 879 6 1 45 5 4 Odobrať
mandľové mlieko 100 N 30 2 45 188 1 2 5 0 Odobrať
sirup glukózový 100 T 100 79 322 1 348 0 0 79 7 Odobrať
javorový sirup 100 T 65 43 266 1 114 0 0 66 6 Odobrať
cestovny Gnocchi 100 T 70 20 168 704 4 5 28 0 2 Odobrať
chleba pšeničný 100 T 70 28 250 1 047 9 6 40 3 Odobrať
cestoviny do polievky, hrubozrnné 100 T 35 30 364 1 524 0 2 87 0 7 Odobrať
popcorn, slaný bez cukru 100 T 85 45 376 1 575 9 14 53 9 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
347
12
2783
 
11654
 
47
 
50
 
533
 
33
 
0
 
44
 
( Items: 1 - 10 from 30 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
jablková šťava Ovocie N 40 5 57 239 0 0 12 0 88 1 Pridať
sójové bôby Strukovina N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Pridať
hruška Ovocie N 35 4 55 230 1 0 12 3 84 1 Pridať
škrob, modifikovaný Uhľovodík - škrob N 100 86 351 1 470 0 0 86 1 13 7 Pridať
pohánka Obilnina N 55 39 341 1 428 10 2 71 4 13 6 Pridať
paradajkový džús Zelenina N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Pridať
quinoa Semiačka N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Pridať
krupica, biela Obilnina N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Pridať
arašídové maslo Oriešky N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Pridať
kokosový orech Ovocie N 45 2 363 1 520 4 37 5 9 48 0 Pridať
( Items: 111 - 120 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency