Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr, edamský 30% 100 F 0 0 251 1 051 26 16 0 0 49 0 Odobrať
kapor (mäso, ryba) 100 T 0 0 115 482 18 5 0 76 0 Odobrať
saláma 100 T 0 519 2 173 18 50 0 28 0 Odobrať
krupica, pšeničná 100 N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Odobrať
kukuričné čipsy 100 T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Odobrať
mlieko, nízkotučné 100 T 27 1 47 197 3 2 5 0 0 Odobrať
maracuja, grenadine, passionfruit 100 N 30 3 63 264 2 0 10 2 76 1 Odobrať
zemiaky sladké 100 N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Odobrať
repa červená, surová 100 N 30 3 41 172 2 0 8 3 86 1 Odobrať
kostihoj 100 N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
111
7
1988
 
8325
 
91
 
97
 
185
 
24
 
463
 
15
 
( Items: 1 - 10 from 16 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šošovica zelená Strukovina N 28 0 Pridať
sorbet, s cukrom Sladkosť N 65 21 140 586 0 32 0 3 Pridať
sorbet, bez cukru Sladkosť N 40 0 Pridať
soletky Pokrm T 0 0 389 1 629 11 5 75 0 8 6 Pridať
sójové mlieko Strukovina 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Pridať
sójové klíčky Strukovina N 30 1 49 205 5 1 5 1 70 0 Pridať
sójové cestoviny Strukovina T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Pridať
sójové bôby, konzerva Konzerva 14 1 131 549 11 6 8 0 1 Pridať
sójové bôby Strukovina N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Pridať
sójová múka Strukovina S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Pridať
( Items: 101 - 110 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency