Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šťava, čerstvá bez cukru 100 N 40 5 49 205 0 0 12 0 93 1 Odobrať
čučoriedky, čerstvé 100 N 25 2 37 155 1 1 6 5 84 1 Odobrať
čokoláda mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 5 Odobrať
zmrzlina, s ovocným cukrom 100 T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Odobrať
zemiaky francúzské, zapečené 100 T 95 15 145 607 2 8 16 1 Odobrať
zemiakové pyré 100 T 80 10 67 281 1 1 13 1 Odobrať
vafle 100 T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Odobrať
uhorka 100 N 15 0 12 50 1 0 2 1 96 0 Odobrať
syr, čerstvý 100 F 0 0 345 1 445 9 33 3 0 85 0 Odobrať
syr Brie, 50 % 100 F 0 0 342 1 432 23 28 0 0 44 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
105
4
2286
 
9573
 
76
 
152
 
153
 
6
 
412
 
13
 
( Items: 1 - 10 from 28 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pomaranč Ovocie N 45 4 42 176 1 0 8 2 86 1 Pridať
cashew 14 Oriešky N 15 5 569 2 383 17 42 31 3 4 3 Pridať
kel, čínsky Zelenina N 10 0 11 46 1 0 1 1 95 0 Pridať
pistácie Oriešky N 15 3 618 2 588 21 52 18 7 5 1 Pridať
mrkva, surová Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
kvaka, žltá Zelenina N 72 7 46 193 1 0 10 0 87 1 Pridať
muesli, bez cukru Obilnina N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Pridať
mango Ovocie N 56 7 59 247 1 1 13 2 83 1 Pridať
guave Ovocie N 0 0 38 159 1 0 9 1 Pridať
zeler, stonkový Zelenina N 15 0 18 75 2 0 2 4 89 0 Pridať
( Items: 91 - 100 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency