Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
špagety celozrnné, al dente 100 T 40 28 342 1 432 12 2 69 8 6 Odobrať
zemiaky, v konzerve 100 61 6 47 197 1 0 10 2 86 1 Odobrať
uhorky, kyslé 100 F 15 1 27 113 2 0 5 0 94 0 Odobrať
torta šľahačková 100 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Odobrať
tacos 100 T 68 17 208 871 9 8 25 0 2 Odobrať
sójová múka 100 S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Odobrať
rybie prsty (mäso, ryba) 100 T 54 11 170 712 13 4 20 2 Odobrať
repa červená, varená 100 T 65 3 25 105 1 0 5 2 92 0 Odobrať
repa biela, varená 100 T 85 0 Odobrať
rebarbora 100 N 15 0 13 54 1 0 1 3 93 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
66
4
1544
 
6465
 
81
 
61
 
168
 
33
 
414
 
14
 
( Items: 1 - 10 from 18 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
snickers Sladkosť T 40 22 506 2 119 9 27 56 1 5 Pridať
čokoláda, mliečna Sladkosť T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 1 5 Pridať
čokoláda mliečna Sladkosť T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 5 Pridať
fazuľa, sušená Strukovina S 28 16 321 1 344 21 1 56 0 13 5 Pridať
amarant Obilnina N 35 20 365 1 528 15 9 57 0 11 5 Pridať
ovsené keksíky Obilnina T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Pridať
jablko, sušené Ovocie S 35 20 255 1 068 1 2 57 10 25 5 Pridať
ovsené vločky Obilnina S 45 26 351 1 470 13 8 57 10 13 5 Pridať
koláč suchý Sladkosť T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Pridať
arašídy v čokoláde Oriešky T 33 19 516 2 161 10 27 59 3 5 Pridať
( Items: 421 - 430 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency