Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeleninový bujón 100 T 0 4 17 0 0 1 0 0 Odobrať
broskyňa, čerstvá 100 N 35 3 43 180 1 0 9 2 88 1 Odobrať
baza 100 N 0 45 188 3 1 7 4 82 1 Odobrať
bravčové (mäso, bravčové) 100 T 0 0 111 465 21 3 0 75 0 Odobrať
sushi 100 N 55 14 135 565 6 1 25 0 2 Odobrať
cesnak 100 N 30 9 139 582 6 0 28 0 64 2 Odobrať
syr Romadur, 20% 100 F 0 0 178 745 24 9 0 0 60 0 Odobrať
svätojánska múka 100 N 15 8 223 934 5 0 50 35 4 Odobrať
pivné kvasinky 100 S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Odobrať
syr Tilsiter, 30% 100 F 0 0 270 1 131 29 17 0 0 46 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
47
2
1377
 
5766
 
142
 
36
 
160
 
41
 
422
 
13
 
( Items: 1 - 10 from 30 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr Gouda Mliečny výrobok F 0 0 365 1 528 26 29 0 0 36 0 Pridať
arašídový olej Olej N 0 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Pridať
arašídové maslo Oriešky N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Pridať
arašídové maslo, bez cukru Oriešky N 25 5 611 2 559 26 48 19 0 2 2 Pridať
uhorky, kyslé Zelenina F 15 1 27 113 2 0 5 0 94 0 Pridať
falafel z cíceru Strukovina T 35 9 355 1 487 9 24 27 0 2 Pridať
grepová šťava, bez cukru Ovocie N 45 5 47 197 1 0 10 0 89 1 Pridať
grepová šťava Ovocie N 49 4 36 151 1 0 7 0 90 1 Pridať
fanta, limonáda Sladený nápoj T 70 7 41 172 0 0 10 0 1 Pridať
jogurt, nízkotučný Mliečny výrobok F 15 1 48 201 4 2 5 0 89 0 Pridať
( Items: 371 - 380 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency