Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
tvaroh, 40% 100 F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Odobrať
sézamové pyré, Tahin 100 N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Odobrať
slanina (mäso, bravčové) 100 T 0 0 621 2 600 9 65 0 20 0 Odobrať
pistácie 100 N 15 3 618 2 588 21 52 18 7 5 1 Odobrať
muesli, so sušeným ovocím 100 S 61 31 422 1 767 8 21 50 5 4 Odobrať
popcorn, sladký 100 T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Odobrať
cukor ovocný (fruktóza) 100 N 22 22 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
cukor (sacharóza) 100 T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
muesli, bez cukru 100 N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Odobrať
popcorn, slaný bez cukru 100 T 85 45 376 1 575 9 14 53 9 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
253
4
4935
 
20666
 
100
 
248
 
450
 
44
 
109
 
37
 
( Items: 1 - 10 from 67 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sójové cestoviny Strukovina T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Pridať
paradajky, sušené Zelenina S 35 1 325 1 361 10 30 4 0 0 Pridať
hrach, sušený Strukovina S 30 14 325 1 361 18 6 48 12 10 4 Pridať
bulgur Obilnina T 51 35 325 1 361 9 1 69 10 6 Pridať
couscous, hrubozrnné Obilnina T 45 28 327 1 369 14 2 63 0 5 Pridať
kukuričná múka Obilnina T 69 46 329 1 378 9 3 67 9 12 6 Pridať
múka, pšeničná Obilnina N 70 47 331 1 386 12 2 67 5 15 6 Pridať
kukurica Obilnina T 70 46 331 1 386 9 4 65 9 13 5 Pridať
krupica, pšeničná Obilnina N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Pridať
múka, hladká Obilnina S 85 60 335 1 403 11 1 71 4 14 6 Pridať
( Items: 371 - 380 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency