Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža, lepkavá 100 T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Odobrať
hovädzina (mäso, hovädzie) 100 T 0 0 105 440 21 2 1 75 0 Odobrať
kakaový nápoj, sladený 100 T 49 4 52 218 4 0 9 86 1 Odobrať
ryža, celozrnná, varená 100 T 55 16 433 1 813 3 1 29 3 2 Odobrať
hrášok, pyré 100 T 45 4 54 226 3 0 10 1 Odobrať
hruška, konzerva 100 T 63 12 76 318 0 0 18 2 80 2 Odobrať
džem 100 T 60 40 266 1 114 1 0 66 3 29 6 Odobrať
kukuričný sirup 100 T 115 0 Odobrať
popcorn, slaný bez cukru 100 T 85 45 376 1 575 9 14 53 9 4 Odobrať
tyčinka Mars 100 T 68 47 451 1 889 4 18 70 1 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
242
5
2173
 
9101
 
51
 
35
 
337
 
18
 
270
 
28
 
( Items: 1 - 10 from 51 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
marhuľa Ovocie S 45 4 43 180 1 0 9 2 86 1 Pridať
physalis Ovocie N 15 1 32 134 1 1 6 2 1 Pridať
ovsené mlieko 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Pridať
melón Ovocie N 60 3 25 105 1 0 5 1 94 0 Pridať
paradajky Zelenina N 15 0 17 71 1 0 3 1 94 0 Pridať
repa biela, surová Zelenina N 30 1 25 105 1 0 5 4 91 0 Pridať
pomaranč Ovocie N 45 4 42 176 1 0 8 2 86 1 Pridať
banán na varenie, uvarený Ovocie T 70 19 121 507 1 0 28 2 67 2 Pridať
koláč suchý Sladkosť T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Pridať
zeleninová šťava Zelenina N 35 1 18 75 1 0 3 1 0 Pridať
( Items: 111 - 120 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency