Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kukuričný sirup 100 T 115 0 Odobrať
rizotto, so zeleninou 100 T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Odobrať
marmeláda, s cukrom 100 T 65 46 289 1 210 0 0 71 0 6 Odobrať
ryža, predvarená, uvarená 100 T 65 16 106 444 2 0 24 0 73 2 Odobrať
javorový sirup 100 T 65 43 266 1 114 0 0 66 6 Odobrať
pohánka 100 N 55 39 341 1 428 10 2 71 4 13 6 Odobrať
maniok, horký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
hroznový mušt, bez cukru 100 N 55 9 68 285 0 0 17 1 83 1 Odobrať
liči, lychee 100 N 50 9 75 314 1 0 17 2 80 1 Odobrať
energetická tyčinka, bez cukru 100 N 50 24 443 1 855 18 21 47 2 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
214
11
1792
 
7504
 
35
 
25
 
360
 
15
 
322
 
30
 
( Items: 1 - 10 from 19 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čokoláda, horká > 70% Sladkosť T 25 11 524 2 194 8 36 42 0 1 4 Pridať
koláč makový Pokrm T 0 0 355 1 487 9 17 42 32 4 Pridať
muesli, s cukrom Obilnina T 65 27 240 1 005 13 2 42 0 3 4 Pridať
cícer Strukovina N 30 12 275 1 152 20 3 41 21 11 3 Pridať
fazuľky mungo Strukovina N 25 10 273 1 143 23 1 41 0 3 Pridať
gaštany jedlé Oriešky N 60 25 196 821 3 2 41 8 48 3 Pridať
čipsy Uhľovodík - škrob T 95 38 539 2 257 6 39 41 0 3 Pridať
ortuby N 50 20 310 1 298 18 9 41 0 3 Pridať
chleba pšeničný Pečivo T 70 28 250 1 047 9 6 40 3 Pridať
fazuľa, biela Strukovina N 35 14 263 1 101 21 2 40 0 3 Pridať
( Items: 161 - 170 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency