Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryžový koláč 100 T 80 68 377 1 579 6 1 85 0 7 Odobrať
šošovicová polievka, konzerva 100 T 63 6 92 385 5 4 9 1 Odobrať
cestoviny 100 T 60 43 346 1 449 12 2 71 0 6 Odobrať
maniok, horký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
zemiaky sladké 100 N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Odobrať
laktóza, mliečný cukor 100 S 45 45 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Odobrať
krupica, pšeničná, hrubá 100 N 45 31 324 1 357 12 1 69 5 6 Odobrať
hrášok, pyré 100 T 45 4 54 226 3 0 10 1 Odobrať
špagety celozrnné, al dente 100 T 40 28 342 1 432 12 2 69 8 6 Odobrať
cesnak 100 N 30 9 139 582 6 0 28 0 64 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
260
16
2290
 
9589
 
59
 
11
 
492
 
21
 
133
 
41
 
( Items: 1 - 10 from 16 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
hrach, sušený Strukovina S 30 14 325 1 361 18 6 48 12 10 4 Pridať
ryžový chleba Pečivo T 70 33 239 1 001 8 2 48 4 Pridať
slivka, sušená Ovocie S 40 19 222 930 2 1 47 5 24 4 Pridať
cestoviny Tortellini Obilnina T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Pridať
šťava pomarančová, koncentrát Ovocie N 56 26 212 888 2 2 47 0 39 4 Pridať
energetická tyčinka, bez cukru Obilnina N 50 24 443 1 855 18 21 47 2 4 Pridať
čokoláda, horká > 70% Sladkosť T 22 10 394 1 650 11 48 46 18 4 Pridať
preclík Pečivo T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Pridať
chlieb ražný Pečivo T 65 29 210 879 6 1 45 5 4 Pridať
žemľa, ražná Pečivo T 73 33 215 900 7 0 45 6 4 Pridať
( Items: 141 - 150 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency