Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maltóza (sladový cukor) 100 T 110 110 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Odobrať
limonáda 100 T 95 11 49 205 0 0 12 1 93 1 Odobrať
pasternak 100 N 85 3 22 92 1 0 3 4 89 0 Odobrať
vafle 100 T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Odobrať
ryža mliečná, s cukrom 100 T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Odobrať
melón 100 N 72 6 38 159 1 0 8 0 90 1 Odobrať
croissant 100 T 72 35 348 1 457 8 18 48 1 4 Odobrať
repa, varená 100 T 70 5 35 147 1 0 7 3 87 1 Odobrať
rážový chleba (30% ráž) 100 T 65 28 211 884 6 1 44 6 42 4 Odobrať
ryža, jasmínová 100 T 60 48 355 1 487 6 1 81 0 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
294
5
2146
 
8987
 
33
 
64
 
366
 
16
 
481
 
31
 
( Items: 1 - 10 from 57 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryžový pudding Pokrm T 85 75 366 1 533 3 0 89 0 7 Pridať
ryžová špagety Obilnina T 92 72 346 1 449 8 0 78 0 6 Pridať
ryža, červená Obilnina T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Pridať
ryža extrudovaná Obilnina T 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Pridať
koláč suchý Sladkosť T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Pridať
tvaroh, nízkotučný Mliečny výrobok F 30 1 73 306 14 0 4 0 81 0 Pridať
tvaroh, 40% Mliečny výrobok F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Pridať
tvaroh, 20% Mliečny výrobok F 30 1 425 1 780 11 5 3 0 78 0 Pridať
olivy, čierne Ovocie N 15 1 351 1 470 2 36 5 0 44 0 Pridať
Nutella® Sladkosť 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Pridať
( Items: 161 - 170 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency