Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
melasa sirup 100 T 70 49 288 1 206 2 0 70 6 Odobrať
hráškoá polievka, konzerva 100 T 66 25 316 1 323 20 9 38 3 Odobrať
špalda 100 N 65 46 335 1 403 11 1 70 0 6 Odobrať
čokoládový prášok, s cukrom 100 T 60 10 272 1 139 24 12 17 0 5 1 Odobrať
džem 100 T 60 40 266 1 114 1 0 66 3 29 6 Odobrať
zemiaky sladké 100 N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Odobrať
hrášok, pyré 100 T 45 4 54 226 3 0 10 1 Odobrať
horčica, ostrá 100 35 2 102 427 6 6 5 0 78 0 Odobrať
šošovica, hnedá a žltá 100 N 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
ryžové otruby 100 T 15 8 350 1 466 15 20 50 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
211
18
2406
 
10075
 
107
 
51
 
402
 
17
 
193
 
33
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čokoláda, horká > 85% Sladkosť T 20 11 507 2 123 5 30 54 0 1 5 Pridať
palmové srdce Ovocie N 20 1 35 147 2 0 5 0 Pridať
tvaroh, nízkotučný Mliečny výrobok F 20 1 68 285 12 0 4 0 0 Pridať
cukor ovocný (fruktóza) Cukor N 22 22 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
čokoláda, horká > 70% Sladkosť T 22 10 394 1 650 11 48 46 18 4 Pridať
humus Pokrm T 25 3 275 1 152 5 23 12 0 1 Pridať
černica Ovocie N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Pridať
pyré z lieskových orieškov Oriešky T 25 3 672 2 814 12 63 10 6 1 Pridať
tekvicové semiačká Semiačka S 25 2 586 2 454 33 43 8 0 1 Pridať
arašídové maslo, bez cukru Oriešky N 25 5 611 2 559 26 48 19 0 2 2 Pridať
( Items: 171 - 180 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency