Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sushi 100 N 55 14 135 565 6 1 25 0 2 Odobrať
syr, čerstvý 100 F 0 0 345 1 445 9 33 3 0 85 0 Odobrať
Camembert, 45% 100 F 0 0 285 1 193 21 22 0 0 52 0 Odobrať
arašídy 100 N 15 3 629 2 634 26 49 21 0 2 2 Odobrať
ryža basmati (dlhozrnná) 100 N 55 42 345 1 445 7 1 77 0 6 Odobrať
cukor mliečny 100 N 40 40 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
fazuľa, sušená 100 S 28 16 321 1 344 21 1 56 0 13 5 Odobrať
kukuričná krupica, polenta 100 T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Odobrať
kapustová polievka, konzerva 100 T 0 32 134 2 0 8 0 1 Odobrať
grepová šťava 100 N 49 4 36 151 1 0 7 0 90 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
170
8
2867
 
12006
 
101
 
109
 
371
 
0
 
253
 
31
 
( Items: 1 - 10 from 21 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
grep Ovocie N 25 2 45 188 1 0 9 2 89 1 Pridať
granátové jablko, čerstvé Ovocie N 35 6 78 327 1 1 17 0 1 Pridať
gaštany jedlé Oriešky N 60 25 196 821 3 2 41 8 48 3 Pridať
gaštanová múčka N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Pridať
figa, sušená Ovocie S 40 22 247 1 034 4 1 54 13 28 5 Pridať
figa, čerstvá Ovocie N 35 5 60 251 1 0 13 2 81 1 Pridať
figa z katusu Ovocie N 0 0 58 243 1 1 12 85 1 Pridať
fenykel Semiačka N 15 0 24 101 2 0 3 4 86 0 Pridať
feferónka Zelenina N 15 1 37 155 2 1 7 0 1 Pridať
fazuľky mungo Strukovina N 25 10 273 1 143 23 1 41 0 3 Pridať
( Items: 401 - 410 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency