Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
proso 100 N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Odobrať
ovsené keksíky 100 T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Odobrať
sójové cestoviny 100 T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Odobrať
cícerová múka 100 S 35 17 307 1 286 20 3 49 0 4 Odobrať
chren 100 N 35 4 63 264 3 0 12 4 77 1 Odobrať
zeleniná mrazená, zmes 100 0 128 536 3 8 11 1 Odobrať
melón 100 N 60 3 25 105 1 0 5 1 94 0 Odobrať
kel, hlávkový 100 N 15 1 32 134 3 0 4 2 90 0 Odobrať
paradajkový džús 100 N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Odobrať
reďkovka 100 N 30 1 14 59 1 0 2 2 94 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
122
11
1705
 
7141
 
66
 
41
 
264
 
35
 
472
 
22
 
( Items: 1 - 10 from 11 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sójové mlieko Strukovina 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Pridať
rebarbora Zelenina N 15 0 13 54 1 0 1 3 93 0 Pridať
bambusové klíčky Zelenina N 20 0 17 71 3 0 1 0 91 0 Pridať
šalát hlávkový, zelený Zelenina N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Pridať
šalát zelený Zelenina N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Pridať
portulak 10 0 15 63 2 0 2 2 93 0 Pridať
mangold Ovocie N 15 0 14 59 2 0 1 2 92 0 Pridať
hríby, čerstvé Huby N 15 0 15 63 3 0 1 2 93 0 Pridať
šalát, hlávkový Zelenina N 10 0 10 42 1 0 1 2 95 0 Pridať
tofu 15 0 92 385 11 5 1 0 0 Pridať
( Items: 411 - 420 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency