Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cestoviny Tagliatelle 100 T 55 47 363 1 520 10 3 86 0 7 Odobrať
marmeláda, s cukrom 100 T 65 46 289 1 210 0 0 71 6 Odobrať
proso 100 N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Odobrať
bulgur 100 T 51 35 325 1 361 9 1 69 10 6 Odobrať
múka, pšeničná 100 N 70 47 331 1 386 12 2 67 5 15 6 Odobrať
kukuričná múka 100 T 69 46 329 1 378 9 3 67 9 12 6 Odobrať
džem 100 T 60 40 266 1 114 1 0 66 3 29 6 Odobrať
twix 100 T 43 28 492 2 060 5 24 64 2 5 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
vločky pšeničné 100 T 67 41 305 1 277 12 2 61 10 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
401
8
3356
 
14053
 
78
 
40
 
682
 
53
 
81
 
57
 
( Items: 1 - 10 from 48 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pečivo pečené s droždím Obilnina T 72 28 249 1 043 9 7 39 3 42 3 Pridať
bageta, biela múka Obilnina T 95 19 260 1 089 8 1 55 3 30 5 Pridať
pečivo biele, bageta Obilnina T 70 39 260 1 089 8 1 55 3 30 5 Pridať
fazuľa žřdková Strukovina N 15 0 25 105 2 0 3 3 89 0 Pridať
zemiaky sladké Uhľovodík - škrob N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Pridať
černica Ovocie N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Pridať
rebarbora Zelenina N 15 0 13 54 1 0 1 3 93 0 Pridať
hruška Ovocie N 35 4 55 230 1 0 12 3 84 1 Pridať
chleba, s nekysnucého cesta Pečivo T 70 59 363 1 520 12 1 84 3 4 7 Pridať
mrkva, surová Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
( Items: 411 - 420 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency