Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
halibut (mäso, ryba) 100 T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Odobrať
čokoláda mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 5 Odobrať
keksy, z hrubozrnnej múky, bez cukru 100 T 50 28 440 1 843 10 20 55 10 4 5 Odobrať
vafle 100 T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Odobrať
rožok Kornspitz 100 T 43 14 315 1 319 13 15 32 0 3 Odobrať
hrášok, konzerva 100 T 40 4 56 235 4 0 9 4 84 1 Odobrať
mozarella 100 F 0 0 225 942 20 16 1 0 60 0 Odobrať
repa cukrová 100 N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Odobrať
mandarinky 100 N 30 3 46 193 1 0 10 2 87 1 Odobrať
kraby, konzerva 100 T 0 92 385 17 3 0 77 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
121
2
2383
 
9980
 
100
 
128
 
211
 
20
 
484
 
18
 
( Items: 1 - 10 from 63 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kel, hlávkový Zelenina N 15 1 32 134 3 0 4 2 90 0 Pridať
kapusta červená Zelenina N 15 0 21 88 2 0 3 3 92 0 Pridať
paradajky Zelenina N 15 0 17 71 1 0 3 1 94 0 Pridať
cuketa Zelenina N 15 0 19 80 2 0 2 1 93 0 Pridať
tofu 15 0 92 385 11 5 1 0 0 Pridať
brokolica Zelenina N 15 0 26 109 3 0 3 3 89 0 Pridať
zeler, stonkový Zelenina N 15 0 18 75 2 0 2 4 89 0 Pridať
kapusta kyslá Zelenina F 15 0 16 67 2 0 2 2 92 0 Pridať
sója Strukovina T 15 1 52 218 5 1 5 2 86 0 Pridať
fazuľa žřdková Strukovina N 15 0 25 105 2 0 3 3 89 0 Pridať
( Items: 381 - 390 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency