Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kura, prsia (mäso, hydina) 100 T 0 0 99 415 23 1 0 75 0 Odobrať
teľacina 100 T 0 0 95 398 22 1 0 76 0 Odobrať
preclík 100 T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Odobrať
pečivo pečené s droždím 100 T 72 28 249 1 043 9 7 39 3 42 3 Odobrať
chren 100 N 35 4 63 264 3 0 12 4 77 1 Odobrať
Camembert, 45% 100 F 0 0 285 1 193 21 22 0 0 52 0 Odobrať
grepová šťava, bez cukru 100 N 45 5 47 197 1 0 10 0 89 1 Odobrať
klobása biela, bavorská 100 0 287 1 202 11 27 0 60 0 Odobrať
pizza, so syrom 100 T 60 15 250 1 047 12 11 25 2 Odobrať
ryžový pudding 100 T 85 75 366 1 533 3 0 89 0 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
165
4
1967
 
8238
 
110
 
71
 
220
 
9
 
513
 
18
 
( Items: 1 - 10 from 42 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
joghurt 3,5 % Mliečny výrobok F 33 1 61 255 3 4 4 0 88 0 Pridať
tvaroh, nízkotučný Mliečny výrobok F 30 1 73 306 14 0 4 0 81 0 Pridať
topinambur Zelenina T 50 2 30 126 2 0 4 12 79 0 Pridať
pivo, ležiak Alkohol T 110 4 47 197 1 0 4 0 92 0 Pridať
jogurt prírodný Mliečny výrobok F 20 1 61 255 3 4 4 0 90 0 Pridať
fazuľa, konzerva Strukovina T 40 2 22 92 1 0 4 1 93 0 Pridať
sézamové pyré, Tahin Semiačka N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Pridať
mandle Oriešky N 15 1 577 2 416 19 54 4 15 5 0 Pridať
paradajky, sušené Zelenina S 35 1 325 1 361 10 30 4 0 0 Pridať
šampanské Alkohol N 55 2 79 331 0 0 4 0 0 Pridať
( Items: 381 - 390 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency