Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cukor (sacharóza) 100 T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
pohánka 100 N 55 39 341 1 428 10 2 71 4 13 6 Odobrať
pohánka, celozrnná 100 N 40 28 338 1 415 10 2 71 4 14 6 Odobrať
šošovica, žltá 100 T 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
muesli, s cukrom 100 T 65 27 240 1 005 13 2 42 0 3 4 Odobrať
pivné kvasinky 100 S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Odobrať
tvaroh, nízkotučný 100 F 20 1 68 285 12 0 4 0 0 Odobrať
syr, čerstvý 100 F 0 0 345 1 445 9 33 3 0 85 0 Odobrať
zeleninová polievka 100 T 0 72 302 10 3 2 1 82 0 Odobrať
arašídový olej 100 N 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
195
16
3243
 
13581
 
136
 
146
 
384
 
19
 
217
 
32
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
tekvica Zelenina N 75 4 26 109 1 0 5 2 91 0 Pridať
ryža nelúpaná Obilnina T 54 40 343 1 436 7 2 73 2 13 6 Pridať
brusnice, konzerva, s cukrom Konzerva N 0 0 182 762 1 0 44 2 52 4 Pridať
zemiaky, varené Uhľovodík - škrob T 65 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Pridať
zemiaky Uhľovodík - škrob N 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Pridať
kiwi Ovocie N 53 5 50 209 1 1 9 2 84 1 Pridať
zemiaky, varené v šupke Uhľovodík - škrob T 65 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Pridať
hríby, čerstvé Huby N 15 0 15 63 3 0 1 2 93 0 Pridať
muesli, s cukrom alebo medom Obilnina N 65 15 126 528 3 2 23 2 68 2 Pridať
zemiaky varené, solené Uhľovodík - škrob T 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Pridať
( Items: 151 - 160 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency