Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zemiakové pyré, v prášku 100 90 73 84 352 2 3 82 7 Odobrať
čokoládová tyčinka 100 T 70 37 560 2 345 10 34 53 0 4 Odobrať
hríby, čerstvé 100 N 15 0 15 63 3 0 1 2 93 0 Odobrať
špenát 100 N 15 0 15 63 3 0 1 3 93 0 Odobrať
proso 100 N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Odobrať
kakaový nápoj, sladený 100 T 49 4 52 218 4 0 9 86 1 Odobrať
kola 100 T 90 10 57 239 3 0 11 0 82 1 Odobrať
pyré z lieskových orieškov 100 T 25 3 672 2 814 12 63 10 6 1 Odobrať
ďatle, čerstvé 100 N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Odobrať
mandľové pyré 100 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
192
4
2590
 
10847
 
74
 
164
 
275
 
15
 
421
 
23
 
( Items: 41 - 50 from 50 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zmrzlina, ovocná Sladkosť N 35 10 130 544 1 1 28 1 72 2 Pridať
nektarinky Ovocie N 35 4 53 222 1 0 12 2 80 1 Pridať
cestoviny do polievky, hrubozrnné Obilnina T 35 30 364 1 524 0 2 87 0 7 Pridať
chren Zelenina N 35 4 63 264 3 0 12 4 77 1 Pridať
zeleninová šťava Zelenina N 35 1 18 75 1 0 3 1 0 Pridať
horčica, ostrá 35 2 102 427 6 6 5 0 78 0 Pridať
zeler, surový Zelenina N 35 1 18 75 2 0 2 4 89 0 Pridať
fazuľa zelená Strukovina N 35 1 21 88 2 0 3 0 0 Pridať
paradajková omáčka, bez cukru Pokrm T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Pridať
figa, čerstvá Ovocie N 35 5 60 251 1 0 13 2 81 1 Pridať
( Items: 271 - 280 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency