Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr Gouda 100 F 0 0 365 1 528 26 29 0 0 36 0 Odobrať
marmeláda, s ovocným cukrom 100 T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Odobrať
corn flakes 100 T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Odobrať
horčica, ostrá 100 35 2 102 427 6 6 5 0 78 0 Odobrať
ovsené mlieko 100 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Odobrať
jablko, sušené 100 S 35 20 255 1 068 1 2 57 10 25 5 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
chlieb ražný 100 T 65 29 210 879 6 1 45 5 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
800 g
 
150
5
1744
 
7302
 
57
 
42
 
285
 
31
 
226
 
24
 
( Items: 21 - 28 from 28 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
oriešky píniové Oriešky N 15 3 674 2 822 13 60 21 1 3 2 Pridať
gaštanová múčka N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Pridať
fazuľa, biela Strukovina N 35 14 263 1 101 21 2 40 0 3 Pridať
arašídy Oriešky N 15 3 629 2 634 26 49 21 0 2 2 Pridať
kaleráb Zelenina N 15 1 25 105 2 0 4 1 90 0 Pridať
cuketa Zelenina N 15 0 19 80 2 0 2 1 93 0 Pridať
slivky Ovocie N 0 0 70 293 1 0 10 1 Pridať
šťava, čerstvá bez cukru Ovocie N 40 5 49 205 0 0 12 0 93 1 Pridať
pažitka Zelenina N 15 0 25 105 2 0 3 2 89 0 Pridať
maniok, sladký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
( Items: 441 - 450 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency