Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kraby, konzerva 100 T 0 92 385 17 3 0 77 0 Odobrať
preclík 100 T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Odobrať
kapusta červená 100 N 15 0 21 88 2 0 3 3 92 0 Odobrať
ryža, jasmínová 100 T 60 48 355 1 487 6 1 81 0 7 Odobrať
kel zelený 100 N 15 0 33 138 4 1 1 4 88 0 Odobrať
fazuľa, hnedá 100 N 34 2 35 147 2 0 6 3 90 1 Odobrať
hrozno, čerstvé 100 N 45 7 68 285 1 0 15 2 81 1 Odobrať
klobása 100 N 28 0 218 913 17 17 0 0 Odobrať
oriešky pekanové 100 N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Odobrať
couscous, hrubozrnné 100 T 45 28 327 1 369 14 2 63 0 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
127
13
2115
 
8857
 
80
 
98
 
229
 
13
 
470
 
19
 
( Items: 1 - 10 from 10 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
žihlava Zelenina N 0 0 24 101 0 0 6 1 Pridať
ryža, červená Obilnina T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Pridať
rožok Kornspitz Pečivo T 43 14 315 1 319 13 15 32 0 3 Pridať
cestovny Gnocchi Obilnina T 70 20 168 704 4 5 28 0 2 Pridať
mandľové pyré Oriešky 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Pridať
chleba, s 65 % quinoa Pečivo T 50 31 360 1 508 12 7 61 11 5 Pridať
pizza, Margerita Pokrm T 60 18 216 905 9 7 30 0 3 Pridať
chlebovník Ovocie N 65 18 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
šťava čučorieková/brusnicová Ovocie N 50 5 44 184 0 0 9 0 1 Pridať
krupica, pšeničná, hrubá Obilnina N 45 31 324 1 357 12 1 69 5 6 Pridať
( Items: 121 - 130 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency