Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cashew 14 100 N 15 5 569 2 383 17 42 31 3 4 3 Odobrať
Nutella® 100 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Odobrať
zemiaky varené, solené 100 T 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
mandarinky 100 N 30 3 46 193 1 0 10 2 87 1 Odobrať
cesnak 100 N 30 9 139 582 6 0 28 0 64 2 Odobrať
pečivo biele, bez gluténu 100 T 90 49 243 1 018 1 2 55 2 40 5 Odobrať
chleba toastovací, bez cukru 100 T 45 22 260 1 089 7 5 48 4 36 4 Odobrať
jablková šťava 100 N 40 5 57 239 0 0 12 0 88 1 Odobrať
Camembert, 30% 100 F 0 0 206 863 22 13 0 0 59 0 Odobrať
marmeláda, s ovocným cukrom 100 T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
141
5
2213
 
9268
 
63
 
93
 
282
 
13
 
525
 
23
 
( Items: 11 - 20 from 28 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sushi Živočíšna bielkovina N 55 14 135 565 6 1 25 0 2 Pridať
tacos Pokrm T 68 17 208 871 9 8 25 0 2 Pridať
pizza, so syrom Pokrm T 60 15 250 1 047 12 11 25 2 Pridať
zemiaky, pečené Uhľovodík - škrob T 90 23 122 511 3 1 25 0 65 2 Pridať
zemiaky sladké Uhľovodík - škrob N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Pridať
ryža, biela, varená Obilnina T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Pridať
ryža, predvarená, uvarená Obilnina T 65 16 106 444 2 0 24 0 73 2 Pridať
kečup Konzerva T 70 17 110 461 2 0 24 1 68 2 Pridať
muesli, s cukrom alebo medom Obilnina N 65 15 126 528 3 2 23 2 68 2 Pridať
cestovina Lasagne, z hrubej múky Pokrm T 60 13 166 695 7 6 22 0 66 2 Pridať
( Items: 211 - 220 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency