Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
špagety celozrnné 100 T 37 24 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Odobrať
granátové jablko, čerstvé 100 N 35 6 78 327 1 1 17 0 1 Odobrať
hroznový mušt, bez cukru 100 N 55 9 68 285 0 0 17 1 83 1 Odobrať
polievka Miso 100 0 28 117 2 1 3 0 0 Odobrať
baza 100 N 0 45 188 3 1 7 4 82 1 Odobrať
maltodextrin 100 95 91 390 1 633 0 0 96 0 8 Odobrať
repa cukrová 100 N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Odobrať
jahoda 100 N 28 2 32 134 1 0 6 2 90 0 Odobrať
tamarindo 100 N 65 24 207 867 2 0 38 3 Odobrať
obilné vločky, bez cukru 100 T 40 25 366 1 533 13 7 63 6 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
183
7
1585
 
6637
 
37
 
13
 
315
 
24
 
351
 
26
 
( Items: 11 - 20 from 28 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kel zelený Zelenina N 15 0 33 138 4 1 1 4 88 0 Pridať
ryža, jasmínová Obilnina T 60 48 355 1 487 6 1 81 0 7 Pridať
kura, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 99 415 23 1 0 75 0 Pridať
ryžový koláč Obilnina T 80 68 377 1 579 6 1 85 0 7 Pridať
šťuka (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 82 343 18 1 0 80 0 Pridať
rážový chleba (30% ráž) Pečivo T 65 28 211 884 6 1 44 6 42 4 Pridať
černica Ovocie N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Pridať
bulgur Obilnina T 51 35 325 1 361 9 1 69 10 6 Pridať
múka, hladká Obilnina S 85 60 335 1 403 11 1 71 4 14 6 Pridať
physalis Ovocie N 15 1 32 134 1 1 6 2 1 Pridať
( Items: 231 - 240 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency