Paradajková šťava

  • GF, Vitarián, Vegán, Vegetarián
  • 1 minúta
  • mixér Vitamix
  • 1 ¼ šálky (300 ml)

Ingrediencie

  • 2 alebo 3 zrelé paradajky, rozštvrtené

Postup

Ak chcete odstrániť jadierka a šupku:

  1. Vložte paradajky do zásobníka Vitamix. Nasaďte kryt s uzáverom a upevnite ho.
  2. Zvoľte VARIABLE, stupeň 1.
  3. Zapnite prístroj a nechajte ho bežať 5 sekúnd až pokým sú paradajky práve rozdrvené.
  4. Pretlačiť cez sitko.

Čerstvá paradajková šťava

  1. Umyté paradajky rozštvrtite a odstráňte stonku a jadrá.
  2. Vložte paradajky do zásobníka Vitamix. Nasaďte kryt a upevnite ho.
  3. Zvoľte VARIABLE, stupeň 1.
  4. Zapnite prístroj a plynulo zvýšte rýchlosť na stupeň 10 a potom na High. Nechajte ho bežať 30 až 60 sekúnd. Použite tĺčik, aby ste pritlačili paradajky k nožom.
  5. Nechať vychladnúť a podávať.

Tradičná paradajková šťava

  1. Postupujte podľa vyššie uvedených pokynov.
  2. Vlejte paradajkovú šťavu do hrnca a nechajte variť pri strednej teplote 5 až 10 minút, občas pomiešať.
  3. Soľou dochutiť.
  4. Nechať vychladnúť a podávať.

Trvanlivá paradajková šťava

Postup 1:

  1. 6 až 8 očistených paradajkových štvrtiek (na jednu náplň) vložte do zásobníka Vitamix. Nasaďte kryt a upevnite ho.
  2. Zvoľte VARIABLE, stupeň 1.
  3. Zapnite prístroj a plynulo zvýšte rýchlosť na stupeň 10 a potom na HIGH. Nechajte ho bežať 30 až 60 sekúnd. Použite tĺčik, aby ste pritlačili paradajky k nožom.

Postup 2:

  1. Šťavu vo veľkom hrnci priviesť do varu, pritom občas premiešať.
  2. Dochutiť soľou.
  3. Na 950 ml šťavy pridať 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy.
  4. Nechať zmraziť alebo zavariť. Ak chcete šťavu zavariť, naplňte ju do horúcich vyvarených fliaš a nechajte na hornom okraji u 500 ml fliaš cca 6 mm vzduchu; u litrových fliaš je to cca 13 mm vzduchu. Fľaše uzavrite a ponechajte vo vriacom vodnom kúpeli 35 minút.

1 porcia (1 šálka, 240 ml) obsahuje:

  • 41 kalórií
  • 0,65 g tuku
  • 1,7 g bielkovín
  • 9 g uhľohydrátov

↑ Späť hore

Počet hlasov: 95