Kakaové bôby - fermentované

  • Krajina pôvodu: Ekvádor
  • Viac ako 300 vitálnych látok
  • Bohaté na prírodné antioxidanty
  • Fermentované
Vaša cena 7,95 €
DPH 20 %
Dostupnosť Aktuálne nedostupné
Katalógové číslo 13523

Nakúpte ešte za 50.00 € a získajte dopravu ZDARMA

Pôvod

Kakaové bôby sú sušené semená plodov kakaovníka Theobroma. Už okolo roku 600 p.n.l. Toltékovia žijúci na území dnešného Mexika pripravovali z kakaových bôbov odvar, ktorý nazývali xocolātl, čiže horká voda. Neskôr aj Aztékovia spracúvali kakaové bôby tak, že ich lúpali, pražili, drvili medzi kameňmi a miešali na hmotu, ktorá sa potom rozmiešala vo vode a varila. Z jej povrchu odobrali tuk - kakaové maslo, ktorý sa využíval ako masť na rany alebo ako kozmetický prípravok pre ženy. Kakaové bôby sa používali na výrobu rituálneho nápoja, ale aj ako hlavné platidlo v predkolumbovskej stredoamerickej civilizácií.

Zloženie

Kakao sa v našich mysliach spája v prvom rade s krémovými tabuľkami čokolády alebo so šálkou sladkého, horúceho nápoja. Kakaové bôby však nie sú iba zdrojom celosvetovo preslávenej chuti, ale aj množstva látok, ktoré z nich urobili obľúbeného duševného utešiteľa. Okrem kyseliny listovej obsahuje kakao množstvo minerálov na čele s draslíkom, horčíkom, vápnikom, fosforom a meďou. Je bohatý na fytonutrienty ako fenyletylamín, dopamín, serotonín, arginín, teobromín a polyfenoly.

Tip

Ošúpané kakaové bôby môžete vo svojej surovej kuchyni použiť veľmi univerzálne, napríklad ako prísadu do energetického müsli či sladkých guličiek s datľami. Skúsiť tiež môžete smoothies a nápoje pre čokoholikov, čokoládový koláč, surové sušienky, zmrzliny atď.

Obsah balenia

200 g | 500 g | 2,5 kg

Katalógové číslo 13523
EAN 4033963135232
Priemerný obsah pre 100 g / 100 ml
Energia (kJ)/Energia (kcal)  1746 / 417
Tuky (g) z toho: 24,5
mastných kyselín (g)  14,4
mononenasýtené mastné kyseliny (g)  
polynenasýtené mastné kyseliny (g)  
sacharidy (g)  z toho: 10,8
cukor (g)  8,7
vlákniny (g)   
proteín (g)  19,8
soľ (g)  <0,1

Výrobcovia