Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zázraky a zdravie

Aký je medzi nimi vzťah?

05. 01. 2017 Liečba Alternatívna medicína  Jozef Maťko
Zázraky a zdravie

Nie je veda ako veda

Autor varuje pred početnými štúdiami, ktoré niekedy sľubujú modré z lekárskeho neba. Mnohé výskumy sú len zdanlivo vedecké! Človek sa musí veľmi presne vypytovať na usporiadanie štúdií a podmienky skúmania. Až potom sa ukáže, či sú výskumy dostatočné alebo nie.

Alternatívne terapie

Extrémne kritický postoj má tento lekár napríklad k homeopatii. V jej liekoch sú vraj účinné zložky tak zriedené, že vôbec nemôžu byť účinné. Ich predpokladaná účinnosť v najlepšom prípade vďačí placebo efektu, no väčšinou iba intenzívnej pozornosti homeopata.

Keď zakladateľ spoločnosť Apple Steve Jobs v roku 2003 ochorel na rakovinu pankreasu, radili mu lekári okamžitú operáciu. Jobs sa však namiesto toho obrátil na alternatívne terapie a zdravú výživu. Všetky smoothies na svete sa však v boji proti rakovine ukázali byť bezmocné. Keď Jobs po niekoľkých mesiacoch napokon súhlasil s operáciou, už ho nebolo možné zachrániť. Vo svojej autobiografii napísal, ako horko ľutoval svoje pôvodné rozhodnutie. Príbeh Steve Jobsa je pre Eckarta von Hirschhausen (49) fatálnym príkladom nesprávne uplatnenej alternatívnej medicíny.

„Rakovina nezmizne len pomocou marhuľových jadier," píše.

A kto tvrdí opak, nech poskytne dôkazy alebo nech sa zdrží komentára, pretože ohrozuje mnohé ľudské životy. Autor zastáva pomerne pozitívny prístup k alternatívnym liečebným metódam, no pri vážnych chorobách, akou je napríklad rakovina, sa veci menia. Pochybní zázrační liečitelia, liečba prikladaním rúk či iné šarlatánstvo dáva vystrašeným pacientom nebezpečné až smrteľné rady:

„Je to hra s nádejou a strachom, ktorá len zriedka dobre skončí.“

Toľko ku katastrofálnym následkom priemyslu zázračných liečiteľov. Dokonca aj predstavivosť môže vyvolať zázraky. Placebo efekt je podľa Hirschhausenovej mienky jedným z najlepších liečebných mechanizmov človeka vôbec. Pacienti veria, že liečivo, ktoré dostanú, môže niečo urobiť proti ich ťažkostiam. Lekár informuje dokonca o istej štúdii, pri ktorej bolo pacientom povedané, že boli operovaní, i keď v skutočnosti neboli. Napriek tomu mnohí z nich tvrdili, že sa „po operácii“ cítili oveľa lepšie.

Eckart von Hirschhausen je autor, lekár, zabávač a kritik v jednom.

Smiech je zdravý

Je to dôsledok, ku ktorém sa Hirschhausen ako mladý lekár na pediatrickej klinike opakovane dopracoval. Až dodnes sa angažuje pre nemocničných klaunov a obľubuje všetkých tých, ktorí pacientom v nemocniciach zoberú obavy a rozptýlia strach. I zdravým ľuďom však v každodennom živote humor prospieva. Je dôležitý pre tlakový ventil duše, ktorý by mal byť dobre udržiavaný a často uvoľňovaný.

Hirschhausen opisuje jeden malý zázrak, ktorý sám zažil: „Tento sa stal na jednej mojej kúzelníckej šou pred mnohými rokmi v detskej nemocnici: všetky deti a mladiství prišli do telocvične spoločne, mohli spolupracovať, odfukovať a smiať sa a počítať nahlas. Po šou prišiel ku mne istý lekár a povedal, že mi musí porozprávať, čo spozoroval:

„V prvom rade sedel chlapec. Neviem, či ste si ho všimli. Je tu už týždne, pretože s nikým nehovorí. Onemel. Táto porucha sa volá mutizmus. Hoci neurologicky je všetko v poriadku, prestávajú postihnuté deti z vnútornej potreby komunikovať. Pozoroval som toho chlapca. Vo vašej šou zabudol na svoju poruchu! On sa jednoducho so všetkými ostatnými smial, robil hlúposti a rozprával. V tej chvíli som stratil reč. Potom som si uvedomil: nie ja som chlapca vyliečil, ale skupina. Nákazlivá sila pozitívnych pocitov, umenia, očarenia, úžasu a smiechu je veľká. Treba ju len znovu objaviť a brať ju vážne.“

Sebavedomý pacient

Pri každej lekárskej liečbe hrá pacient dôležitú úlohu a tú by mal bezpodmienečne aj využiť. Keď lekár navrhne liečbu, mal by pacient klásť otázky, informovať sa a zvážiť alternatívy, bez toho aby sa zbláznil. Nemal by však dôverovať predovšetkým pochybným výpovediam na internete. Namiesto nich môže využiť kvalitné vedecké zdroje, štúdie či pokusy.

Tanec a smiech liečia nie len chorých, ale upevňujú i zdravie zdravých.

Zázrak tvorí mnoho krokov  

Existuje veľa malých vecí, ktoré môže každý pre svoje zdravie urobiť. Na konci svojej knihy dáva Hirschhausen opäť mnoho tipov na to, čo môžeme urobiť pre svoj vlastný zdravý život: viac pohybu, menej jedla, uvedomelá konzumácia potravín, pozornosť a viac tanca i hudby. Tanečný kurz v takzvanom strednom veku, teda pre štyridsiatnikov a päťdesiatnikov, môže ľudí chrániť pred demenciou, pretože zložité krokové sekvencie podporujú schopnosť koordinácie a oblasti mozgu, ktoré sa inak často používajú už len príliš málo.

Protirečia si zázraky s medicínou?

Tieto dve oblasti si nemusia nevyhnutne protirečiť. Či už spontánne vyliečenia, placebo efekty alebo hudba ako umenie prežitia, veci medzi nebom a zemou, ktoré sa nie vždy dajú ihneď vysvetliť vedecky a racionálne, jednoducho existujú a majú rozoznateľné pozitívne účinky. Popri mnohých naničhodníkoch a propagátoroch lacných trikov existujú i prekvapivé poznatky mimo konvenčnej medicíny, ktoré by sme mali využiť vo vlastný prospech v každodennom živote. Aj keď autor nešetrí kritikou na konvenčnú medicínu, nespochybňuje ani jej dôležité postavenie. Podobne sa stavia i k prírodnej a alternatívnej medicíne.

Tip Vitariána

Čo teda podľa doktora-kúzelníka robiť pre zdravý život? Viac pohybu, menej jedla, hudba a tanec! Nebojte sa smiať sa a zapíšte sa do nejakého zábavného tanečného kurzu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency