Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Výbava zdravej kuchyne

Čo potrebujeme mať v kuchyni na prípravu zdravých jedál?

17. 07. 2017 Potraviny Mixovanie Odšťavovanie  Hana Moravčíková
Výbava zdravej kuchyne

Čo v kuchyni nepotrebujeme?

Mikrovlnnú rúru. Časté používanie tohto výdobytku modernej pohodlnosti sa priamo spája s rozvojom civilizačných ochorení. Mikrovlnné rúry nás zvádzajú na nákup polotovarov balených v škodlivých obaloch, ktoré majú málo živín a veľa kalórií. Náš jedálniček je vďaka tomuto prístroju často ochudobnený o čerstvú zeleninu a ovocie.

Kávovar. Kvalitná káva človeku prináša mnoho pozitív. Avšak ranný rituál prázdneho žalúdku zaliateho čiernou tekutinou vytláča z prvej časti našich dní zdravé návyky. Kvalitnú kávu si navyše človek môže ľahko pripraviť aj bez kávovaru. Skúste sa ráno namiesto kávy zamerať na prípravu výživnejších nápojov, ktoré neuhasia iba smäd ale i hlad a navyše dodajú telu množstvo nutrientov. Smoothie a čerstvé šťavy sú tými najlepšími alternatívami k tradičnej káve.

Mikrovlnka nemá v zdravej kuchyni svoje miesto.

5 tipov na zdravú kuchyňu

V poslednej dobe sa svetom preháňa revolúcia čerstvosti. Varené jedlá a polotovary odkladáme bokom a či už sme vegáni alebo flexitariáni, snažíme sa do svojej stravy zakomponovať čo najviac čerstvých potravín.

Keďže každému z nás okrem čerstvosti apeluje aj rôznorodosť a estetika, konzumácia tých istých šalátov a celých kusov ovocia nás časom omrzí. Práve na jednotvárnosti chuti a vonkajšieho aspektu jedál často stroskotáva odhodlanie stravovať sa zdravo. Táto prekážka sa však dá ľahko prekonať: stačí si kuchyňu vybaviť tými správnymi prístrojmi na prípravu rôznorodých zdravých pokrmov.

Krájanie bez straty jediného vitamínu

Základnom zdravej kuchyne je kvalitný nôž. Ak si často pripravujete zeleninové a ovocné jedlá, tou najlepšou voľbou bude keramický nôž so zirkónovou čepeľou, ktorý na plody neprenáša kovové ióny. Životnosť kvalitných nožov navyše predĺži i spoľahlivá brúska, vďaka ktorej nebude musieť neustále kupovať nové nože.

Kvalitná voda je základom zdravej kuchyne.

Zdravá voda, zdravá kuchyňa

Voda, ktorá nám doma tečie z kohútikov, sa musí upraviť, aby bola „zdravotne nezávadná“. Avšak i takáto úprava na nej zanecháva stopy predovšetkým v podobe chlóru. Vodu používame na pitie, na varenie aj na sprchovanie. Je jednou z najpoužívanejších ingrediencií, aké doma máme. Kvalitný filter na vodu neeliminuje iba chlór, ale i vírusy, baktérie, parazity a toxíny, ktoré zanesené potrubia zanechávajú vo vode.

Vysokovýkonný mixér

Ak stavíte na kvalitný vysokovýkonný mixér, ušetríte si nákup mnohých ďalších prístrojov. Takéto mixéry dokážu vyrobiť lahodné krémové smoothie, domáce rastlinné mlieka, ľadové drte i kokteily. Vysokovýkonné mixéry dokážu pomlieť orechy i mak, posekajú kapustu, vyrobia domáce orechové maslá, dresingy, dipy, omáčky aj polievky, ktoré navyše rovno zohrejú na príjemné teplotu.

Za pomoci kvalitného mixéra si pripravíme lahodné zdravé jedlá.

Šnekový odšťavovač

V prípade odšťavovačov sa môžete s istotou spoľahnúť na zlaté pravidlo: čím lacnejší, tým horší. Milovníkov štiav časom lacné odšťavovače omrzia, pretože jednoducho nedokážu naplniť ich predstavy a očakávania. Šťavu síce spracujú rýchlo, no dokážu pracovať iba s obmedzenými druhmi plodov. Šťava z lacných odšťavovačov navyše pení a je príliš oxidovaná, následkom čoho rýchlo stráca vitamíny.

Keďže na pomarančovú šťavu nemáme chuť každý deň, je nutné vybrať si odšťavovač, ktorý dokáže spracovať tak tvrdú koreňovú zeleninu ako aj mäkké bobuľovité ovocie, byliny a listovú zeleninu. Budete si tak môcť pripravovať širokú škálu štiav (i bez cukru) a so zachovaním maximálneho množstva vitamínov.

Skvelé nápoje ako šťavy a smoothie nám vyrobia kvalitné odšťavovače a mixéry.

Sušička

Keď sa povie sušička ovocia, väčšina ľudí si predstaví sušené slivky, hrozienka alebo marhule. Ibaže od čias našich starých mám sa sušenie potravín posunulo na neporovnateľne vyššiu úroveň.

Surová strava premenila sušenie potravín na gastronomické umenie a zdokonalila i schopnosti samotných sušičiek. Okrem hríbov a sezónneho ovocia dnes kvalitné sušičky dokážu pripraviť surové zeleninové čipsy, semienkové chlebíky, lahodné dezerty, ovocné kože, vitariánske fašírky a tak ďalej. I tu však platí, že v prípade nesprávnej investície môže nastať veľké sklamanie v podobne nerovnomerne vysušených a neskôr i zaplesnených plodov.

Kvalitná sušička ovocia je vyrobená z materiálov, ktoré neohrozujú potraviny, a ktorá dokáže sušiť niekoľkými spôsobmi. Tipom portálu vitarián je sušička, ktorá pracuje na báze prírody, sušením pomocou „vetra a slnka“, za pomoci infračerveného svetla a prepracovaného odvetrávania.

Tie najvýživnejšie možné cestoviny vám pripraví špiralizér na zeleninu a ovocie.

Špiralizér, čerešnička na torte zdravej kuchyne

Cestoviny sú obľúbenou talianskou lahôdkou, ktorá sa rozšírila po celom svete. Väčšina cestovín je však vyrobená z bielej múky a ich celozrnné verzie nepatria práve k najľahším pokrmom. Na druhej strane cestoviny z cukety alebo mrkvy sú netradične chrumkavé, šťavnaté, chutné a nízko kalorické. Špiralizér je pomôcka, ktorá obohatí každú kuchyňu. Vyrobte si omáčku, akú máte najradšej a pripravte si „cestoviny“ tej najvyššej výživovej a estetickej hodnoty.

Zdravá kuchyňa pre fajnšmekrov

Ak máte vyššie očakávania a patríte k náročnejším gastronomickým labužníkom, kuchyňu si môžete vybaviť i niekoľkými ďalšími prístrojmi, ktoré ju pozdvihnú na ešte vyššiu úroveň.

Ak konzumujete mliečne produkty a chcete si zabezpečiť tie najkvalitnejšie fermentované výrobky, pomôže vám domáci fermentor. Vyrobíte si s ním syry, rôzne druhy jogurtov a kefírov, nakladané potraviny, srvátku a dokonca i obľúbený Cottage cheese.

Milovníci sladkostí by sa mali v lete poobzerať po domácom zmrzlinovači. Hoci zmrzlina na nás v lete kričí z každého rohu ulice, patrí k jedným z najnezdravších pokrmov plných škodlivých cukrov a tukov. Kvalitné ingrediencie však dokážu i zmrzlinu premeniť na plnohodnotnú potravinu a to v mliečnej i vegánskej verzii.

Milujete víno? Potom sa vám hodí novinka zo sveta somelierstva – prístroj, ktorý dokáže skrátiť čas dekantácie z hodín na minúty. Je vhodný pre tých, ktorí si chcú užiť chuť vína bez horkých trieslovín, s vyváženou chuťou, maximálne uvoľnenou arómou a bez akýchkoľvek pozostatkov metanolu či nečistôt z okolitého vzduchu.

Čerstvé klíčky kedykoľvek na ne dostanete chuť.

Ďalšou skvelou pomôckou zdravej kuchyne sú nakličovadlá, ktoré náš jedálniček oživia a obohatia živinami predovšetkým v zime a skoro na jar. Klíčky sú obrovskou zásobárňou živín, no často ich nedokážeme správne pripraviť. Aj klíčenie je veda, no so správnym nakličovadlom, ktoré dokáže kontrolovať vlhkosť i teplo klíčiacich semien, sa dopracujeme k až 10-centimetrovým klíčkom v závislosti od povahy semien.

Náš posledný tip na výbavu zdravej kuchyne je lis na domácu výrobu olejov. Jednou z najdôležitejších atribútov za studena lisovaných olejov je ich čerstvosť. S domácim lisom si ju zabezpečíte a spolu s ňou i širokú škálu olejov, ktoré môžete mať vždy po ruke.

Skvelá ponuka s ktorou ušetríte.

Tip Vitariána

Zariadenie zdravej kuchyne môže byť v závislosti od množstva prístrojov ekonomicky náročné. Portál vitarian sa preto rozhodol ponúknuť svojim zákazníkom dve špeciálne ponuky. Prvou je balíček Raw Food kuchyňa Deluxe, v ktorej ponúka tri prvotriedne prístroje. V prípade ich súčasného nákupu ušetrí zákazník až 380 euro. O niečo lacnejšou variantou je balík Raw Food Kuchyňa Economy, pri nákupe ktorej ušetríte približne 140 euro.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency