Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Sebastián Kneipp – Moja liečba vodou

Dokáže studená voda vyliečiť celú krajinu?

27. 04. 2017 Alternatívna medicína Voda Otužovanie Wim Hof  Hana Moravčíková
Sebastián Kneipp – Moja liečba vodou

Neznámy muž s túžbou v srdci

To jediné, o čo Kneippovi na počiatku jeho liečiteľskej kariéry išlo, bolo vyliečenie chorých farníkov. Bolesti, zápaly, epidémie, slabosti, potraty, chrípky, zlomeniny aj vyrážky. Vo všetkých týchto oblastiach zdravotných problémov však Kneipp dosahoval také úspechy, že časom sa jeho meno rozšírilo a sieť jeho úspešne vyliečených pacientov pokryla celé vtedajšie Nemecko a Rakúsko. Jeho meno sa stalo v devätnástom storočí symbolom úspechu do takej miery, že mnoho špekulantov sa ho rozhodlo otlačiť na obaly kávy, sušienok či dokonca bielizne.

Farár, lekár, dedinčan

Kneipp prežil časť svojho života vo Wörishofene, ničím nevynikajúcej malej bavorskej dedine s 1400 obyvateľmi, 180 domami, zopár borovicami a niekoľkými dubmi. Keď sa však človek po tejto dedine za Kneippovho života poprechádzal, určite mu neuniklo zopár zvláštnych detailov. V zimných zasnežených predzáhradkach sa sušili šatky a uteráky, mokré ľanové košele a vodou presiaknuté posteľné plachty. „Zvláštne,“ mohol si povedať nezasvätený návštevník dediny.

Nemecký kňaz Sebastián Kneipp vyliečil vo svojich 21 rokoch sám seba vďaka studenej vode. Urobil tak potom, čo mu lekári nedokázali pomôcť.

Na prechádzke dedinou v chladnom ročnom období si mohol všimnúť i zopár ľudí s holými krkmi, bez zodvihnutého goliera alebo dokonca bez topánok! Kam všetci idú? Každý návštevník to zistil pri pohľade na ďalší z radu obyčajných domov, okolo ktorého býval obmotaný celý zástup ľudí.

Adresa Sebastiána Kneippa sa stala takmer putovným miestom... Do dediny sa v druhej polovici 19. storočia denno-denne valili stovky ľudí. Keďže žiadne dočasné ubytovanie nebolo k dispozícii, museli docestovaným pacientom poskytovať strechu nad hlavou samotní obyvatelia dediny.

Kneippovi v tomto období prešlo rukami približne dvesto pacientov denne. Po večeroch ich navštevoval v sprievode niekoľkých lekárov, ktorí sa zaujímali o tie najkurióznejšie prípady z jeho praxe. Meno tohto jednoduchého bavorského farára sa stalo časom natoľko uznávané i v lekárskych kruhoch, že za ním lekári z celej krajiny posielali pacientov, ktorých sami nedokázali vyliečiť.

Jedným z liečebných kúr, ktoré Kneipp predpisoval bolo prechádzanie sa v studenej vode.

Voda silnejšia ako lieky

Šedivé vlasy, husté široké obočie a jednoduchý chudobný odev, to boli poznávacie znamenia človeka, ktorý svojimi schopnosťami prebil všetkých vtedajších lekárov a ich kufríky plné rôznorodých medikamentov. Tridsať rokov intenzívneho skúmania účinkov vody na ľudské telo a pätnásť rokov praxe v liečbe, ktorá pomohla tisícom ľudí, mali vyššiu cenu ako lekárska fakulta a diplom.

Čo Kneippa na jeho liečebnom systéme nadchýnalo zo všetkého najviac? Podobne ako v prípade nášho súčasníka Wima Hofa, holandského ľadového muža, ktorý dnes účinky studenej vody neaplikuje výhradne na fyzické ale vo veľkej miere i na psychické zdravotné problémy, i Kneipp stavil všetky svoje karty na jednoduchosť liečby. Bola navyše dostupná pre každého človeka, i pre ľudí s deravými vreckami, i pre tých, ktorí mali sotva nejaké nohavice, do ktorých by sa mohli obliecť.

Zástupy pred jeho domom začali v istom momente dosahovať také rozmery, že Kneipp sa musel zamyslieť nad novým riešením. Potrebuje ho toľko ľudí. Toľko chudobných, zúfalých a chorých ľudí, ktorí si inú liečbu nemôžu dovoliť, alebo ktorým tradičná medícna nedokázala pomôcť. Riešením bola jeho publikácia Moja liečba vodou, ktorá zažila na nemeckom trhu taký enormný úspech, že sa do roku 1891 dočkala tridsiatich opakovaných vydaní! Kneipp vďaka nej dokázal ušetriť aspoň časť zo svojho času a jeho spôsob liečby sa dostal do odľahlých kútov krajiny i k ľuďom, ktorí na cestu do Wörishofenu nemali peniaze.

Kneipoove prednášky priťahovali celé davy ľudí.

Za všetok Kneippov úspech môže tá najbežnejšia tekutina na svete, krv tejto planéty, ktorá sa rozvádza do všetkých jej orgánov malými riečnymi vlásočnicami i hrubšími tepnami, a ktorá napája všetko od najmenších jednobunkovcov až po človeka.

Teplo, nepriateľ ľudského zdravia

Kneipp bol presvedčený, že voda má liečivé schopnosti. Dokáže človeka zbaviť zdravotných problémov a posilniť ho. Bol si istý, že množstvo vtedajších chorôb pochádza z nedostatočného posilňovania a otužovania organizmu. Už koncom 19. storočia bol tento človek presvedčený, že za zdravotnou degeneráciou obyvateľstva stojí prílišné rozmaznávanie samého seba. Čo by asi povedal, keby našu spoločnosť videl dnes?

Kneippa iritovalo, aké náchylné sú ľudské telá na výkyvy počasia, ako sa každú jar a každú jeseň sklonia na kolená pred meniacim sa ročným obdobím a podľahnú nádcham a zápalom.

„Som obzvlášť proti pedantnému obliekaniu sa a to predovšetkým v zime. Hlava zabalená v čiapke, hrdlo tuho obviazané šálom a ramená prekryté tromi či štyrmi vrstvami oblečenia. A úbohé nohy navlečené v pančuchách a ponožkách, v topánkach alebo v čižmách. Ako to dopadne? Krv sa človeku nahrnie do hlavy a dolné končatiny zostanú odkrvené a studené. Priveľa tepla nám škodí aj v našich obydliach. Teplota vo vnútri by nemala byť vyššia ako 15 °C a to predovšetkým v noci.“

Čím studenšia, tým lepšia

„Skúsenosť ma naučila, že čím studenšia je voda, tým je pre nás lepšia,“ píše Kneipp vo svojej knihe. Tak ako vie dobrý kuchár pripraviť pizzu na sto rôznych spôsobov, tak dokázal Kneipp využívať studenú vodu a ľadové obklady podľa potrieb daného pacienta. Jediné, čo od mnohých svojich pacientov vyžadoval, bolo 5 minút času – a to vrátane vyzliekania a obliekania. „Lenže ja nemám hodinky, pán farár,“ zvykli mu často hovoriť chudobní dedinčania. „Ako mám mám odhadnúť čas, ktorý treba stráviť v studenej vode?“ Aj na takýto problém mal vynaliezavý farár svojské odporúčanie: „Pomodli sa vo vode štyri „očenáše“ a vylez!“

Kneipp predpisoval rôzne procedúry vrátane sedavých kúpeľov, studených obkladov, kúpeľov rúk, nôh či hlavy.

30 rokov praxe

Kneipp ponúka riešenie na množstvo neduhov, ktoré ľudí v 21. storočí netrápia o nič menej ako Nemcov a Rakúšanov, ktorým priala šťastena a žili v časoch Kneippovej najväčšej slávy. Aké rady má Kneipp pre prepracovaných, slabých a unavených obyvateľov tretieho milénia?

Celkové posilnenie systému: prechádzky na boso po vlhkej tráve, po mokrých skalách, po čerstvo napadanom snehu i v plytkej studenej vode;

„Akokoľvek jednoducho chodenie v studenej vode znie, pravdou je, že ak sa v takejto vode človek prechádza s nohami ponorenými dopoly lýtok, priamo ovplyvňuje svoje vnútornosti, mechúr a obličky. Takáto chôdza pôsobí pozitívne i na pľúca a na nafúknutý žalúdok. Dokáže tiež človeka zbaviť bolesti hlavy. Na začiatok postačí minúta, postupne treba pobyt vo vode predĺžiť na 5 či 6 minút.“

Slabosť a únava: jednou z príčin môže byť zlé prúdenie krvi v tele, ktoré účinne uvedie do pohybu práve ľadová voda. Chlad a teplo rozťahujú a sťahujú cievy, a tak sa krv rozprúdi výraznejšie než obvykle.

Horúčka: pacient nech si ľahne do postele a keď viac necíti chlad, nech sa umyje ľadovou vodou a bez osušenia si ľahne späť do postele. Procedúru treba opakovať každé dve hodiny. Keď sa začne potiť a intenzívne potenie bude trvať aspoň pol hodinu, nech sa znovu celý umyje.

Bolesti hlavy: pravidelné vystavovanie sa studenej vode posilní telo, upraví potenie a trávenie a riadne rozprúdi krv v organizme. Po šiestich týždňoch pravidelných ľadových kúpeľov sa vytratia i dlhotrvajúce nepríjemné bolesti hlavy.

Pred Kneippovým domom stáli stovky pacientov čakajúcich na nádejné vyliečenie.

Chrípka: pacient si musí ľahnúť do postele no ešte predtým nech si umyje krk, hruď a celú hornú časť tela veľmi studenou vodou. Okolo hrdla nech si uviaže suchý ľanový uterák. Musí sa prikryť, no nech mu nie je príliš teplo. Nasledujúcich desať hodín nech opakujte takéto umývanie každú hodinu. Potom nech sa ľadovou vodou umyje úplne celý, a to tak rýchlo, ako je to možné. Nasledovať bude riadne vypotenie, s ktorým sa z tela choroba dostane von.

Nervové vyčerpanie: Každodenné zábaly hornej časti tela do ľadových uterákov ráno i popoludní, prechádzky po mokrej tráve a po mokrých skalách jedenkrát denne počas piatich minút. Po pár dňoch treba procedúry zintenzívniť: studenšie zábaly, zábaly kolien a prechádzky v studenej vode. Po piatich dňoch sa možno do vody ponoriť až po pás.

Tip Vitariána

Mnohí ľudia pri pohľade na svoj denný rozvrh váhajú. Je lepšie okúpať sa/dať si sprchu v ľadovej vode ráno alebo večer? Kneipp tvrdí, že neexistuje všeobecné pravidlo, ktoré by poskytlo správnu odpoveď na túto otázku. Zatiaľ čo jedných večerný ľadový kúpeľ príliš rozruší a nabudí ich nervový systém, iným pripraví pôdu pre pokojný spánok. Každý musí zakúsiť účinky ľadovej vody sám na sebe a prispôsobiť svoj rozvrh preferenciám vlastného tela.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency