Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Nebezpečenstvo umelých vôní

Škodlivejšie ako tabakový dym?

25. 09. 2017 Prevencia Dýchanie Chemické látky  Hana Moravčíková
Nebezpečenstvo umelých vôní

Nákazlivá vôňa

Pečené jablko, kávová, eukalyptus alebo latté – to sú len niektoré z najpopulárnejších vôní, ktoré sa zakrádajú po našich domácnostiach, keď si zapálime knôt sviečky. Aromatické sviečky, vonné tyčinky a osviežovače vzduchu však majú i odvrátenú stránku: vplývajú na rozvoj astmy a mutáciu DNA.

Podľa vedcov sa časté a dlhodobé používanie umelých vôní v domácnostiach negatívne odráža na ľudskom zdraví. Takéto produkty dokážu podporiť tvorbu nádorov, poškodzujú pľúca a vyvolávajú astmu. Chemikálie, ktoré sa v nich nachádzajú, dokážu dokonca zmeniť i štruktúru ľudského DNA.

Ak patríte k ľuďom, ktorí si vzduch v domácnosti radi „osviežujú“ vonnými sviečkami, mali by ste ich používanie skutočne prehodnotiť. Chemikálie, ktoré tieto vonné produkty uvoľňujú, sa zachytávajú v pľúcach a spôsobujú nebezpečné zápalové reakcie. Niektoré z nich, napríklad vonné produkty s obsahom santalového alebo agarového dreva, sú dokonca pre naše DNA toxickejšieho ako tabakový dym.

Osviežovače vzduch viac znečisťujú ako prečisťujú.

Svieži vzduch plný chemikálií?

Osviežovače vzduchu neobstáli v testoch o nič lepšie ako vonné sviečky. Ukázalo sa, že ich časté používanie vedie k celoživotným problémom s dýchaním a k negatívnym vplyvom na hladiny hormónov v krvi.

Anglické Centrum verejného zdravia pre radiačné, chemické a environmentálne riziká zistilo, že osviežovače vzduchu obsahujú nezanedbateľnú dávku formaldehydov, ktoré môžu spôsobiť dokonca i rakovinu úst a nosnej dutiny.

V roku 2013 bola v časopise International Journal of Public Health publikovaná i štúdia, v ktorej vedci skúmali vplyv osviežovačov vzduchu na tehotné ženy. Ukázalo sa, že tieto ženy v mnohých prípadoch porodili deti s pľúcnymi problémami vrátane infekcií a chrčania pri dýchaní. Hoci výrobcovia týchto produktov sa bránia, že doposiaľ neexistuje dostatok dôkazov o ich škodlivosti, mnoho odborníkov je presvedčených, že vonné sviečky a osviežovače vzduchu dokážu negatívne ovplyvniť hormonálny vývoj plodu.

Vonné sviečky ohrozujú i pľúca ľudského plodu.

Máte sviečky iba na ozdobu?

To na veci nič nemení. Vedci dokázali, že riziká vonných sviečok majú negatívne dopady aj keď sviečku vôbec nezapaľujete. Už obyčajné odparovanie vôní dokáže kontaminovať okolitý vzduch. Podľa ďalších štúdií publikovaných v časopise Daily Mail dokážu chemikálie preniknúť do tela už keď sa sviečky dotýkame.

Keď sa však vonné sviečky rozhodnete predsa len zapáliť, okrem formaldehydov si budete domácnosť zásobovať aj škodlivými parafínmi, ktoré zvyšujú riziko ochorenia dýchacej sústavy a vznik nádorových ochorení. Spája sa vám parafín s príjemnou rehabilitáciou svalov a kostí? Vedzte, že má viac podôb. Na výrobu sviečok sa využívajú parafíny, ktoré sú v skutočnosti ropnými derivátmi. Hoci sa na pohľad podobajú na vosk, nevoňajú tak. Ak už trpíte astmou a mávate vo svojej blízkosti horiace vonné sviečky, môžete si spôsobiť rovnaké ťažkosti, ako keby ste za stolom sedeli s piatimi fajčiarmi.

Atmosféru útulnosti, pohodlia a tepla sa snažíme vyvolať predovšetkým v období Vianoc, kedy v našich obývačkách horieva viac sviečok ako zvyčajne. Myslite i vtedy na to, že atmosféru tepla a vianočných vôní možno vytvoriť aj prirodzenejším spôsobom ako za použitia škodlivých parafínov a formaldehydov.

Tip Vitariána

Ak sa doplnkových vôní v domácnosti nechcete vzdať, poobzerajte sa po kvalitných esenciálnych olejoch z rastlín od garantovaných výrobcov. Takéto vône neobsahujú žiadne umelé prídavky a nielenže zdravie nepoškodzujú, ale majú naň dokonca i pozitívne účinky.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency