Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Chráňte sa proti slnečným lúčom zvnútra

5 tipov na zdravú letnú pokožku

13. 06. 2017 Prevencia Tipy Leto  Hana Moravčíková
Chráňte sa proti slnečným lúčom zvnútra

Horúce tipy na horúce dni

1. Astaxantín

Astaxantín je považovaný za účinný prírodný antioxidant s ochrannými a protizápalovými účinkami. Chráni bunky pred starnutím a UV žiarením. Nájdeme ho napríklad v losose alebo v krevetách. Podľa štúdií funguje ako „vnútorný opaľovací krém“, pretože redukuje poškodenia spôsobované ultrafialovými lúčmi. Vegetariáni veľa prírodných zdrojov tejto látky k dispozícii nemajú, avšak je možné ju získať i zo špecifickej morskej riasy zvanej Haematococcus pluvialis. Práve z nej sa vyrábajú i výživové doplnky astaxantínu.

2. Vitamín D

Je to paradox, ale na to, aby sme sa nespálili, potrebujeme dostatok vitamínu D, a aby sme ho mali dostatok, musíme sa pohybovať na slnku. Je však nutné rozlišovať zdravý pobyt na slnku od štvorhodinového grilovania sa v záhrade. Ľuďom s veľmi svetlou pokožkou postačí 15 minút slnka denne. Časom bude i pokožka takýchto ľudí pripravená i na dlhší pobyt na slnku.

Telo možno pred slnkom chrániť výberom tých správnych potravín.

V našich zemepisných šírkach však dokážeme získavať vitamín D zo slnka len zopár mesiacov do roka, a tak je v prípade vegánov na mieste zamyslieť sa nad alternatívami. Dôležitým suplementom je napríklad vitamín D3, ktorý sa doposiaľ získaval výhradne z olejnatých rýb. Dnes je však už možné tento vitamín zakúpiť i vo vegánskej verzii s výborným účinkom na imunitný systém, na pevnosť kostí či proti svalovým slabostiam.

3. Omega-3 mastné kyseliny

Naše telo potrebuje zdravé tuky, aby dokázalo regenerovať kožné tkanivo. Medzi takéto tuky patria i omega-3 mastné kyseliny. Ak sa na slnku pohybujete často, uistite sa, že prijímate dostatok potravín bohatých na omega-3. Jedzte kešu orechy, píniové oriešky, mandle alebo ľanové semienko. Používajte ľanový i ľaničníkový olej, skvelý zdroj vitamínu E. Jedzte i množstvo vlašských orechov a listovej zeleniny. Ak sa chcete uistiť, že máte dostatok omega-3, alebo ak si ich chcete doplniť, skúste konzumovať čisto vegánsky perillový olej s veľkým obsahom kyseliny alfa-linolénovej.

Jedlý UV faktor - infografika

4. Kokosový olej

Kokosový olej má prirodzený ochranný faktor proti slnečným lúčom s hodnotou 4. Ak sa nenachádzate v trópoch a chcete sa chrániť pred jemným slnkom, môžete si pokožku natrieť práve kokosovým olejom. Ak kokosový olej nepovažujete za dostačujúci, vyrobte si domáci opaľovací krém:

  • 1/2 pohára mandľového alebo olivového oleja
  • 1/4 kokosového oleja
  • 2 polievkové lyžice oxidu zinočnatého
  • 1 čajová lyžička oleja z mrkvových semien

Malú panvicu naplňte vodou asi do polovice a položte na horiaci sporák. Všetky ingrediencie okrem oxidu zinočnatého vložte do nádobky a tú do panvice s jemne sa zohrievajúcou vodou Kým sa bude voda okolo nádoby zohrievať, ingrediencie sa budú topiť a miešať. Aby sa všetky dobre spojili, často zmes miešajte alebo pretrepte.

Kokosový olej má blahodarné účinky na pokožku po celý rok.

Keď sú všetky ingrediencie roztopené a zmiešané, pridajte oxid zinočnatý. Riadne premiešajte a nechajte vychladnúť. Počas chladnutia zmes takisto každých pár minút premiešajte. Takto vyrobený domáci krém na opaľovanie má ochranný faktor 35 – 40 a vydrží až šesť mesiacov.

5. Resveratrol

Resveratrol má protirakovinové účinky a chráni kardiovaskulárnu sústavu. Ak ho má telo dostatok, chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením. Kde ho nájdeme? V červenom hrozne, arašidovom masle, horkej čokoláde alebo v čučoriedkach.

Tip Vitariána

Ďalšie tipy na potraviny, ktoré telu pomáhajú v prirodzenej ochrane proti slnečným lúčom, nájdete v článku UV faktor, ktorý chutí skvele..

Súvisiace články

Oči a tma

Oči a tma

Imunitný systém

Imunitný systém

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency