Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako vyzerajú ľudské pľúca po jednom balíčku cigariet?

Kúpte si debničku jabĺk a vzdajte sa cigariet už dnes!

02. 10. 2017 Prevencia Drogy Dýchanie  Hana Moravčíková
Ako vyzerajú ľudské pľúca po jednom balíčku cigariet?

Fajčenie nám môže ukrojiť až deväť rokov života

Fajčenie zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu pľúc, ktorá je zodpovedná za viac úmrtí ako ostatné druhy nádorových ochorení. Možno ste si túto informáciu všimli aj na čoraz „škaredších“ obaloch cigariet, ktoré sa proti vôli výrobcov rozhodli odzrkadľovať reálne dopady cigariet na fyziológiu človeka.

Cigarety zvyšujú pravdepodobnosť rozvoja rakoviny úst, pier a hrtana ako aj rozvoj chronickej obštrukčnej poruchy pľúc. Fajčenie škodí srdcu a krvnému obehu, zvyšuje riziko infarktu, mŕtvice a koronárneho ochorenia srdca.

Jednoduchý bavlnený experiment

Hoci všetky tieto výroky sú desivé, môžu na človeka pôsobiť príliš abstraktne, a tak sa bloger Chris Notap rozhodol na základe jednoduchého experimentu ukázať okamžitý dopad fajčenia na ľudské pľúca.

„Rozhodol som sa urobiť malý experiment s bavlnenými guľôčkami, aby som poukázal na skutočné dopady, ktoré má jeden balíček cigariet na ústa, hrdlo a pľúca. Nie je tajomstvom, že fajčenie narúša fungovanie každej sústavy v tele, ale zopár fotiek dokáže niekedy viac ako stovky strán teórie.“

Christ naplnil sklenú nádobu bavlnenými guľôčkami a využil odsávaciu pumpu, aby dostal z cigariet dym, ktorý následne vpustil do nádoby. Po dyme odsatom z dvadsiatich cigariet nabrali guľôčky nepeknú hnedú farbu, ktorá je výsledkom toxických chemikálií prítomných v cigaretách.

Experiment začal umiestnením čistým bavlnených guľôčok do sklenej nádoby.

Naše pľúca, naše rozhodnutie

Kontrola nad zdravím vlastného tela je do veľkej miery v našich rukách. To, či budú naše pľúca vyzerať ako čisté bavlnené guľôčky alebo ako dechtom nasiaknutá stará látka, je len na nás. Nikdy nie je neskoro s fajčením prestaň. Už dvadsať minút po dofajčení cigarety sa totiž začne ľudské telo meniť a intenzívne pracuje na fyziologických zmenách, ktoré môžu pokračovať po celé roky. Ako na seba zmeny naväzujú?

  • 20 minút po dofajčení poslednej cigarety sa znižuje tep srdca.
  • 12 hodín po poslednej cigarete klesá úroveň oxidu uhoľnatého v krvi na normálnu hodnotu.
  • V období medzi 2 týždňami až 3 mesiacmi po poslednej cigarete začne rapídne klesať riziko infarktu. Funkcie pľúc sa súčasne začnú dramaticky zlepšovať.
  • V období medzi 1.až 9. mesiacom ustáva i kašeľ a dýchavičnosť.
  • Po 1. roku „nefajčiarstva“ sa riziko koronárnej choroby srdca zredukuje na polovicu v porovnaní s bežným fajčiarom.
  • Po 5 rokoch sa riziko mŕtvice zníži a vyrovná sa riziku nefajčiarov.
  • Po 10 rokoch sa riziko smrteľného ochorenia na rakovinu pľúc zníži na polovicu v porovnaní s rizikom, ktoré predstavuje životný štýl fajčiarov. Radikálne sa zníži aj riziko ochorenia na rakovinu úst, hrdla, pažeráka, mechúra, obličiek a pankreasu.
  • 15 rokov po vašej poslednej cigarete sa riziko koronárnej choroby srdca vyrovná riziku nefajčiarov.

Porovnanie bavlnených guľočok pred a po experimente.

Tip Vitariána

Ak vás neláka predstava chemickej podpory, ktoré niektoré farmaceutické spoločnosti ponúkajú fajčiarom na ceste za zdravými pľúcami, skúste sa obrátiť na jablká. Toto ovocie zvyšuje hladinu kyslíka v tele a bojuje proti nikotínovej závislosti. Vďaka vitamínu C, ktorý podporuje absorpciu železa v črevách, jablká skutočne podporujú okysličenie organizmu.

Fajčiari ich však často nemajú radi, pretože následkom fajčenia ich žalúdočná sliznica pravdepodobne obsahuje nikotín. Ten dokáže jablčná fruktóza aktivovať, čo u fajčiarov vyvoláva po konzumácii jabĺk nepríjemné pocity. Ak sa však človek rozhodne s fajčením prestať, jablká mu v tom dokážu pomôcť. Fajčiari, ktorí jedia počas 2 – 3 dní iba jablká, môžu očakávať isté tráviace problémy, pretože v tejto fáze sa prečisťujú črevá od toxínov, ktoré sa v nich roky ukladali. Po uplynutí týchto dní však začnú mať bývalí fajčiari presne opačné pocity: nemajú viac chuť na cigarety, pretože predstava nikotínu v ich žalúdku je skôr iritujúca než lákavá. Stane sa tak však iba za predpokladu, že počas 2 – 3 dňového detoxu vôbec nefajčia.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency