Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako sa schladiť aj bez klímy

9 tipov na leto bez potenia

17. 07. 2017 Tipy Životný štýl Leto  Hana Moravčíková
Ako sa schladiť aj bez klímy

Aj horúce dni môžu byť znesiteľné

Všetci dobre poznáme základné rady v boji proti neznesiteľným horúčavám: veľa pite a medzi desiatou doobeda a treťou popoludní sa vyhýbajte slnku. Pravdou však je, že i najhorúcejšie letné dni sú predsa len v našich zemepisných šírkach znesiteľné. Ak si myslíte, že nie, možno k nim iba zle pristupujete.

Skúste si položiť otázku: obliekam sa v horúcich dňoch správne? Jem to správne jedlo? Pijem vhodné tekutiny? Nevytváram si vo svojom životnom prostredí ešte viac tepla ako je treba? Ak sa chcete počas tohto leta schladiť zdravo a lacno, začítajte sa do deviatich rád, ktoré vám portál vitarian.sk prináša na júlové osvieženie.

1. Ak vám je teplo, nepodkladajte do ohňa ďalšie polienka

Možno si to mnohí neuvedomujú, ale za prehriaty organizmus si často môžeme sami. Horúca sprcha alebo vaňa plná teplej vody nám v lete nepridajú. Skúste si dať aspoň 30 dňovú výzvu a sprchovať sa výhradne studenou vodou, a to i v prípade umývania hlavy. Voda nemusí byť ľadová. Stačí, aby bola chladnejšia ako vaše prehriate telo a bude naň pôsobiť osviežujúco.

Studený kúpeľ telo krásne schladí.

Ak sa však chcete schladiť skutočne „do špiku kosti“, napustite si vaňu tou najstudenšou vodou, aká vám z kohútika tečie a skúste v nej pobudnúť 5 – 15 minút. Okrem množstva pozitívnych účinkov, ktoré si tak navodíte, telo pred spánkom krásne schladíte a bude sa vám lepšie zaspávať. Pustite si hudbu a relaxujte, akoby ste ležali v horúcich kúpeľoch.

2. Pripravujte si jedlá rozvážne

Ak nezapnete sporák ani rúru, nebudete si do miestností vháňať ďalšie teplo. V horúcich dňoch jednoducho potraviny nevarte, nepečte ani nevysmážajte. Nielenže tak nebudete produkovať teplo, ale naservírujete si na tanier jedlá, ktoré prehriatemu organizmu padnú lepšie ako tie varené. Surová zelenina a ovocie telo prirodzene ochladzujú a tak si správnou úpravou pokrmov po teplotnej stránke prospejete zvnútra aj zvonka.

Skúste si na raňajky namiesto omelety alebo párkov pripraviť smoothie či čerstvú šťavu, na desiatu si dajte jemne vychladený melón, na obed riadnu porciu sviežeho šalátu zo surových ingrediencií a večer si pripravte španielske gazpacho alebo studenú uhorkovú polievku. Pomôžu i nápoje – vyhýbajte sa sladeným drinkom a horúcej káve a namiesto nich si pripravte bylinkové maceráty alebo vodu s kvapkou citrónovej či pomarančovej šťavy.

3. Zastrite si

Mnohí na túto jednoduchú záležitosť zabúdajú. Dokáže však byť naozaj efektívna a to či už máte doma látkové závesy alebo rolety. Nezabudnite ich pred odchodom do práce zastrieť a ak slnko vychádza skoro ráno práve na tej strane domu, kde spávate, nechajte si zastreté i celú noc.

Aj zastieranie v najväčších horúčavách pomáha.

4. Dovolenkové schladenie

Napriek tomu, že nám je doma teplo, vyberáme sa v lete často do dovolenkových destinácií, kde je ešte teplejšie. V trópoch sa dá bez klímy vydržať len ťažko, no hory, napríklad i tie slovenské, nás dokážu osviežiť aj v júli alebo v auguste. Vymeňte rozpálené pláže toto leto za horské chodníky a prehriate more za ľadové horské potoky. Oddýchnete si tak nie len od práce a bežných starostí, ale i od tepla.

Zaplávajte si na dovolenke v studených vodách.

5. Oprášte svoj starý ventilátor

Hoci neprodukuje chladný vzduch, dokáže rozhýbať ten, ktorý nám doma či v práci stojí. Ak si nabudúce doma zapnete ventilátor, skúste pred neho postaviť kovovú misu s kockami slaného ľadu. Ventilátor bude vyparujúcu sa vlhkosť vháňať do miestnosti a tak vzduch zvlhčí a vďaka soli ho i jemne dezinfikuje.

Stojatý vzduch dokáže dobre rozhýbať i ventilátor.

6. Schlaďte sa aj počas dňa

Priložte si v mrazničke vychladený namočený uterák na zopár minút na zátylok. Schladíte si krčné tepny, ktoré ochladenú krv roznesú do celého tela. Podobný účinok docielite i keď ponoríte zápästia pod prúd ľadovej vody.

Schlaďte si žily na rukách ľadovou vodou.

7. Obliekajte sa s rozumom

Umelé látky sa síce môžu zdať na prvý pohľad tenké a chladivé, no často neprepúšťajú vzduch. Pokožka sa pod nimi preto dusí. Zvoľte počas horúcich dní prírodnú bio bavlnu alebo iné priedušné látky, cez ktoré bude môcť telo „dýchať“.

8. Zhasínajte svetlá

Aj rozsvietené žiarovky, hlavne ak ich je viac, dokážu miestnosť zahriať. V lete sa ráta každý stupeň, a tak si žiarovky rozsvecujte len ak je to nevyhnutné. Prirodzené svetlo je v tejto časti roka vonku dlho a slnko vychádza už skoro ráno, takže umelé osvetlenie je nevyhnutné len vo výnimočných prípadoch.

Aj žiarovky produkujú teplo. Nezabúdajte ich vypínať.

9. Využívajte silu prírodných elementov

Krátke celoplošné vetranie domu alebo bytu počas búrky alebo chladnejšieho vetra dokáže útroby našich obydlí príjemne schladiť a prevzdušniť. I keď sa na krátko vystavíte prievanu, vzduch v byte či dome sa pohne a vy sa tak nakoniec osviežite.

Tip Vitariána

Ak sa ukáže, že ani kombinácia vyššie uvedených rád nepomáha a vy sa v horúcich dňoch cítite akoby vás niekto griloval na panvici, skúste alternatívu nezdravých klím, osobnú klímu, ktorá dokáže schladiť priestor okolo vás, zvlhčiť vzduch, no pritom nešíriť baktérie ani alergény.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency