Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako nám škodí klíma?

Alternatívy ochladzovania v letných horúčavách

05. 06. 2017 Leto Dýchanie Prístroje  Hana Moravčíková
Ako nám škodí klíma?

Prečo klíma nie je zdravá?

Klíma v byte, klíma v aute, klíma v práci, klíma na nákupoch v obchodnom centre, klíma v čakárni u lekára, klíma v kaviarni, klíma v telocvični... A zimná verzia? Kúrenie v dome, kúrenie v aute, kúrenie v práci, kúrenie v obchodných domoch, kúrenie v čakárni u lekára a tak ďalej.

S prirodzenou teplotou okolitého vzduchu, s ktorou by malo telo prichádzať prirodzene do kontaktu po celý rok, sa v skutočnosti takmer nestretávame. Lenže telo je na výkyvy teploty pripravené. Udržuje si konštantnú telesnú teplotu a ak ho nevystavíme absolútnym extrémom, dokáže si s okolitým počasím poradiť.

Čoraz populárnejšie používanie klímy však telu vo vysporiadaní sa s letnými teplotami bráni a navyše mu spôsobuje mnohé ďalšie komplikácie.

V klimatizovanom vzduchu cirukulujú dokola tie isté baktérie a vírusy.

Cirkulácia toho istého vzduchu

Vo vzduchu ochladzovanom klímou cirkuluje dokola ten istý vzduch. To znamená, že ak niekto, koho ochladzuje tá istá klíma ako vás, zakašle alebo kýchne, baktérie, ktoré sa z neho dostanú do vzduchu, budú vo vzduchu prúdiť stále dokola. A ak kýchne ďalší človek, dostanú sa do vzduchu aj baktérie z jeho tela a tak stále dokola, až je vzduch baktériami preplnený.

Alergény, prach a suchá pokožka

Podobne je to i s prachom a alergénmi. Neustále prúdia v klimatizovanom vzduchu, komplikujú dýchanie a vysušujú nás. Alergény a prachové častice vo vzduchu absorbujú vlhkosť, následkom čoho je vzduch suchší ako za normálnych podmienok. Okrem dýchania sa táto skutočnosť môže odraziť na suchej pokožke alebo nepríjemne suchých, podráždených očiach. Akumulácia alergénov navyše v prípade niektorých ľudí dokáže vyvolať i nové druhy alergií.

Prílišné teplotné rozdiely po celý rok nevplývajú na imunitu pozitívne.

Teplotný šok

Teplotné rozdiely v klimatizovaných prostrediach a vonku sú navyše v lete tak radikálne, že nepriaznivo ovplyvňujú našu imunitu a spôsobujú celkovú únavu organizmu. Ako v prípade všetkého, aj pri klimatizácii musíme zapojiť rozum a zamyslieť sa nad tým, či nezdravé ochladzovanie okolitého prostredia má zmysel. Ak vyššie teploty človek skutočne nedokáže zniesť, mal by porozmýšľať nad alternatívami bežnej klímy. Ak nezaberá studená sprcha ani vnútorné ochladzovanie ovocnými a zeleninovými šťavami, zostáva už iba zníženie okolitej teploty vzduchu.

I to však možno docieliť zdravým spôsobom. Ako? Tak, že klíma, ktorú budeme používať, bude:

  • čistiť vzduch
  • zvlhčovať vzduch 
  • mierne ochladzovať okolité prostredie

Ak klíma dokáže tieto tri veci, potom ju môžeme považovať za akceptovateľnú alternatívu škodlivého ochladzovania prostredia. Ešte donedávna bola táto predstava utopická, no dnes už existuje prístroj, ktorý takéto schopnosti skutočne má.

Zdravá klíma

Zdravá, štýlová, efektívna klíma, ktorá filtruje vzduch, sa volá Evapolar. Pracuje s horúcim suchým vzduchom, ktorý premieňa na chladný, vlhký, čerstvý a čistý. Môžeme ju nazvať doslova osobnou klímou, pretože vytvára súkromnú mikroklímu, malé životné prostredie s mierne ochladeným vlhkým vzduchom, ktorý môžete dýchať v práci, v posteli, v stane, v aute alebo kdekoľvek inde. Ak máte problém s prachovými časticami, Evapolar sa vám zíde, pretože táto osobná klimatizácia vám dodá do nosných dierok vzduch, ktorý bude prečistený a prefiltrovaný.

Široké využite Evapolaru na rôznych miestach.

Evapolar je navyše okrem toho moderným technologickým výdobytkom. Je taký malý, že sa zmestí na nočný stolík a taký univerzálny, že ho možno pripojiť k elektrickej sieti, počítaču, notebooku alebo k powerbanke.

Ak sa chcete schladiť, urobte to zdravo. Odvďačí sa vám za to zdravá nosná sliznica, nepodráždené oči a pľúca plné kvalitného čerstvého a vlhkého vzduchu bez cirkulujúcich baktérií. A to najlepšie? Žiadny hluk a vibrácie typické pre bežné zvlhčovače alebo filtre vzduchu.

Tip Vitariána

Predstavte si, ako si v horúci letný večer líhate v prírode do stanu. Zatvoríte zips a ľahnete si na karimatku. Všetky komáre zostávajú vonku. Do stanu neprenikne ani jediný chrobák. Nedostanú sa do neho dokonca ani otravné mravce. A teraz si predstavte, že sa do stanu nedostane ani suchý horúci vzduch a letná spara. Rovnako ako komáre, mravce a chrobáky, aj teplo a suchý vzduch zostávajú za látkovými stenami stanu, pretože kúsok od vás je položená malá, jemne svietiaca kocka, ktorú voláte Evapolar. Osviežujúci spánok po náročnej túre ocení každý milovník prírody...

Súvisiace články

Voda v uchu

Voda v uchu

Domáca kozmetika

Domáca kozmetika

Opice na diéte

Opice na diéte

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency