Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Život v oblakoch

8 tipov na bezproblémové cestovanie lietadlom

02. 08. 2016 Stravovanie Nápoje Leto  Hana Moravčíková
Život v oblakoch

Jedzte rozumne

Správne zvolené jedlo môže dovolenku ovplyvniť podobne ako premyslene zbalené oblečenie. Ak letíte skoro ráno, hodiny predtým, ako bežne raňajkujete, zvážte, čo si zajete na večeru a neprežeňte to s ťažkými jedlami, ktoré môžu v oblakoch spôsobiť tráviace problémy. Ak letíte na obed alebo popoludní, no na riadne jedlo nezostáva dostatok času, doprajte si ráno kvalitné sýte raňajky. Zakomponujte do nich potraviny bohaté na kvalitné karbohydráty (uhľovodíky) a obmedzte bielkoviny. Voľte kombinácie, ktoré sa ľahko trávia a nespôsobujú nafukovanie ani žalúdočné kyseliny.

Strach a panika?

Nevzniká iba iracionálne. Strach z lietania nemusí byť jediným strachom, ktorý je s lietaním spájaný. Oveľa častejším je strach s nedostihnutia lietadla, ktorý je následkom zle odhadnutej prípravy na cestu. Doklady si pripravte včas, aby ste ráno alebo v noci nestrávili pol hodinou prehľadávania zásuviek a v dopravnej špičke si nechajte dostatok času i na dopravu na letisko. Dobre urobíte, ak sa pred cestou neovešiate kopou kovových doplnkov či oblečením, ktoré kov obsahujú. Ušetríte si tak čas i počas bezpečnostnej kontroly.

Panika z lietania môže mať rôzne príčiny. Riešenie sa však nájde na väčšinu z nich.

Ak vás lietanie desí a na palube vznášajúceho sa stroja pociťuje nekontrolovateľnú paniku, skúste ju riešiť inak ako alkoholom či vyvolávaním všeobecnej paniky medzi cestujúcimi. Navštívte pred cestou svojho lekára. Ak mu vysvetlíte, ako (ne)zvládate cestu lietadlom, predpíše vám lieky na upokojenie, ktoré vám priebeh letu značne uľahčia.

Zalejte sa vodou

V kabínach lietadla je zvyčajne nízka vlhkosť vzduchu, ktorá často spôsobuje dehydratáciu organizmu. 2,5 dl vody za hodinu by malo zabezpečiť dostatočnú hydratáciu organizmu. Vhodným občerstvením do lietadla je vďaka vysokému obsahu vody napríklad čerstvé ovocie a zelenina.

Vyhnite sa alkoholu

Alkohol je silné diuretikum, ktoré môže spôsobiť dehydratáciu organizmu. Hoci na palube lietadla sa bežne podáva pivo, víno a vábivé miešané drinky, vychutnajte si ich radšej v cieľovej destinácii a počas letu sa držte vody, ktorá je na palubách často podávaná úplne zdarma. Ušetríte vďaka nej peniaze, časté cesty na toaletu a zbytočnú dehydratáciu.

Pozor na sodík

Solené arašidy, praclíky alebo čipsy obsahujú vysoký obsah sodíka, a preto nie sú vhodným občerstvením do lietadla. Hoci ich často dostanete vysoko nad zemou zadarmo, pokúste sa im odolať. Vysoké hodnoty sodíka v tele môžu totiž počas letu spôsobovať nafukovanie. Urobte si radšej vlastnú zmes nesolených orechov pred cestou, a v lietadle tak budete mať o občerstvenie postarané. Sodík sa však nenachádza výhradne v soli. Ak nemáte chuť na vodu, skontrolujte obsah sodíka v nápojoch, ktoré plánujete počas letu piť.

Využite čas v lietadla užitočne

Čas v lietadle nemusíme tráviť znudeným prezeraním spolucestujúcich alebo prerušovaným driemaním, ktoré skôr unavuje ako dobíja baterky. Premyslite si už doma, čomu sa chcete na palube venovať a zbaľte si príručnú batožinu primerane.

Ak sa v lietadle zvyčajne nudíte, pred najbližším letom si vopred rozmyslite, čo by ste chceli robiť. Pribaľte si knihu, počítač, hlavolam alebo slovník cudzieho jazyka.

  • Pracujete na počítači? Využite čas v lietadle a zorganizujte si veci, na ktoré vám pred odletom nezostal čas.
  • Študujete? Vezmite si do lietadla knihu a venujte sa povinnému čítaniu.
  • Letíte do neznámej destinácie? Máte čas prečítať si celého sprievodcu!
  • Nemali ste doteraz čas na film, ktorého trailer vás už dávno uchvátil? V lietadle si ho budete môcť konečne nerušene vychutnať. Ak cestujete ďaleko, zvládnete naraz možno i celú trilógiu.
  • Cestujete s deťmi? Budete mať kopu času na hranie. Stačí si pribaliť obľúbené hry a o výplň letu máte postarané. 

Vyberte si miesto pri uličke

Ak máte pred sebou niekoľkohodinový let, stojí za zváženie nákup lístka, ktorý vám umožní bezproblémový pohyb po lietadle bez toho, aby ste sa museli predierať pomedzi rad spolucestujúcich. Kývať hlavou alebo členkami možno i na sedadle, ale raz za 2 – 3 hodiny príde telu vhod i menšie rozhýbanie kostry – prechádzka na toalety, krúženie pažami, krátky predklon a záklon či akékoľvek jemné pohyby, ktoré opäť rozprúdia krv a lymfu v stuhnutom tele.

Pozor na občerstvenie späť na zemi

Z lietadla často vystupujeme vyhladovaní. Na batožinu je často nutné čakať i hodinu a cesta do hotela, bytu či do akéhokoľvek iného cieľa zaberá ďalší čas, ktorý náš žalúdok jednoducho odmietne tolerovať. Nenahádžte však do neho prvé sladké biele pečivo, ktoré vám na letisku ponúknu. Skúste si zohnať sušené ovocie, čerstvú šťavu alebo nesolené a nepražené orechy, ktoré dokážu žalúdok na čas zasýtiť a cestovaním unavený organizmus nešokujú nekvalitnými ingredienciami. Ak ste skutočne hladní a nič z vyššie uvedených pochúťok vám nestačí, stále sa neobracajte na hotdogy a hamburgery, ale skúste si zajesť radšej jogurt, humus alebo celozrnné pokrmy.

Ohúrte obyvateľov krajiny, do ktorej cestujete niekoľkými frázami v ich rodnom jazyku.

Tip Vitariána

Ak sa chystáte do krajiny, ktorej jazyk neovládate, čas na palube môžete stráviť učením sa slovíčok, na ktoré vám doma nezostal čas. Prosté „ďakujem“ či „prosím“ v jazyku domácich obyvateľov si môže získať srdcia vašich hostiteľov a otvoriť vám dvere tam, kde by vás samotná angličtina nevpustila.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency