Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vitamín K - vitamín koagulácie

Chýbajúci článok medzi stravou a niektorými smrteľnými chorobami.

13. 04. 2016 Stravovanie Trávenie Vitamíny Baktérie Vitariánstvo  Martina Strihová
Vitamín K - vitamín koagulácie

Vitamín K bol v roku 1929 objavený ako základná živina pre zrážanie krvi. Prvý objav bol oznámený v nemeckom vedeckom časopise, kde bol nazvaný vitamínom koagulácie. Odtiaľ pochádza písmeno „K“.

Vitamín K pravdepodobne objavil legendárny zubár Weston Price, ktorý cestoval po svete na začiatku 20. storočia a skúmal vzťah medzi stravou a chorobami u obyvateľstva. Zistil, že nepriemyselná strava je bohatá na nejakú neidentifikovanú živinu, ktorá môže chrániť pred zubným kazom a chronickými chorobami. Predpokladá sa, že hovoril práve o vitamíne K2.

Nedávne dôkazy naznačujú, že vitamín K je dôležitým doplnkom vitamínu D, a že ak máme nedostatok jedného, tak ani jeden v našom tele nefunguje optimálne. Vitamín D zohráva kľúčovú rolu v celkovom zdraví. Podľa Dr. Ceesa Vermeera, jedného z najväčších výskumníkov vitamínu K, trpí nedostatkom vitamínu K, ako aj vitamínu D, takmer každý.

3 typy vitamínu K – ktorý je najlepší?

Existujú tri druhy vitamínu K:

  1. vitamín K1, fylochinón, sa prirodzene nachádza v rastlinách, a to hlavne v zelenej listovej zelenine. K1 ide priamo do pečene a pomáha udržovať zdravé zrážanie krvi.
  2. vitamín K2, menachinón, vyrábajú v určitom množstve baktérie v našom tráviacom trakte a nachádza sa v živočíšnych a fermentovaných potravinách. Vitamín K2 ide priamo do cievnych stien, kostí a tkanív mimo pečene. Vitamín K2 sa ďalej delí na niekoľko podtypov, z ktorých najdôležitejšie sú MK-4 a MK-7.
  3. vitamín K3, menadión, je syntetická forma, je toxický a dáva sa len zvieratám.

Zatiaľ čo ľudia si môžu zabezpečiť vitamín K1, ak jedia dostatok zelenej listovej zeleniny, ktorá je na tento vitamín výnimočne bohatá (petržlenová vňať, kučeravý kel, púpavové listy, mangold), môžu mať problém s dostatkom vitamínu K2. Na vitamín K2 je najbohatší fermentovaný sójový výrobok natto, ktorý však pre jeho špecifickú chuť asi nebude jesť každý.

Na vitamín K2 je najbohatší fermentovaný sójový výrobok natto.

Funkcie vitamínov K1 a K2

Možné problémy, vznikajúce z nedostatku vitamínu K:

  • vápenatenie tepien, kardiovaskulárne ochorenia a kŕčové žily
  • mozgové problémy vrátane demencie
  • osteoporóza
  • zubné kazy
  • rakovina prostaty, pľúc, pečene a leukémia
  • infekčné choroby ako zápaľ pľúc
  • antikoagulácia, krvácanie z nosa, ďasien a ľahká tvorba modrín
  • vrodené vady ako: skrátené prsty, šálkovité odstávajúce uši, nevystúpený koreň nosa, zakrpatelosť nosa, úst a strednej časti tváre, mentálna retardácia, poruchy neurálnej trubice

Vitamín K2 chráni srdce

Vitamín K2 pomáha predchádzať kôrnateniu tepien, čo je spoločný faktor ischemickej choroby srdca a zlyhania srdca. Výskum naznačuje, že vitamín K2 môže pomôcť zabrániť vápniku, aby sa usádzal v tepnách a telesných tkanivách, kde môže spôsobovať škody. Nedávne štúdie zistili, že vitamín K2 skôr ako vitamín K1, v zhode s vitamínom D pomáha predchádzať kalcifikácií vencovitých tepien, a tým predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam.

V Rotterdamskej štúdii sa ukázalo, že ľudia s najvyšším príjmom vitamínu K2 mali o 52 percent nižšie riziko rozvoja kalcifikácie tepien a o 57 percent nižšie riziko úmrtia o srdcovú chorobu, čo sa sledovalo počas 7 – 10-ročného obdobia.

Ďalšia štúdia na 16 057 ženách zistila, že účastníčky s najvyšším príjmom vitamínu K2 mali omnoho nižšie riziko srdcovej choroby. Na každých 10 µg vitamínu K2 konzumovaného denne sa riziko srdcovej choroby znižovalo o 9 percent.

To boli však len pozorovacie štúdie, ktoré nemôžu dokázať príčinu a následok, takže na konečné tvrdenie sú potrebné ďalšie výskumy.

Vitamín K2 sa nachádza v živočíšnych a vo fermentovaných potravinách.

Prevencia osteoporózy

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť osteoporóze, je strava bohatá na čerstvé, surové a celistvé potraviny, ktorá vám dodá maximum minerálov, takže vaše telo je zásobované surovinami kedykoľvek ich potrebuje. Oba vitamíny, K1 aj K2, majú nezastupiteľné miesto pri modifikovaní bielkovín, aby boli schopné viazať vápnik, teda aktivujú vlastnosti bielkovín viažuce vápnik. Avšak úlohy vitamínu K1 a K2 sú odlišné a mnohí sa domnievajú, že by mali byť klasifikované ako dve rôzne živiny.

Vitamín K2 je jedným z najdôležitejších prvkov pre zlepšenie hustoty kostí. Slúži ako biologické „lepidlo“, ktoré pomáha pripojiť vápnik a ďalšie minerály do štruktúry kostí. O vitamíne K2 a osteoporóze existujú nasledovné štúdie:

  • Niekoľko japonských štúdií preukázalo, že vitamín K2 úplne zvracia úbytok kostnej hmoty a v niektorých prípadoch aj zvyšuje kostnú hmotu u ľudí s osteoporózou.
  • Dôkazy zhromaždené japonskými štúdiami odhaľujú, že dopĺňanie vitamínu K2 zmenšuje zlomeniny stavcov o 60 percent a bokov a iných mimostavcových zlomenín o 80 percent.
  • Výskumníci v Holandsku odhalili, že vitamín K2 je trikrát účinnejší vo zvyšovaní osteokalcínu, ktorý riadi budovanie kostí, ako vitamín K1.

Ako sme už vo viacerých článkoch rozoberali, sila kostí nezávisí len od vápnika. Kosti sa v skutočnosti skladajú z viac ako tuctu minerálov. Ak sa sústredíte len na vápnik, pravdepodobne vaše kosti oslabíte a zvýšite riziko osteoporózy, ako tvrdí aj Dr. Robert Thompson. Je pravdepodobnejšie, že vaše telo využije vápnik z rastlinných potravín. Dobrým zdrojom je zelená listová zelenina, karob, pšeničná tráva, semienka, surové kravské mlieko od kráv, ktoré sa slobodne pásli. Veľmi dôležitý je aj horčík a rovnováha horčíka a vápnika a vitamín K2.

Prevencia rakoviny

Niekoľko štúdií dokázalo, že vitamíny K1 a K2 sú účinné proti rakovine.

  • v štúdii z roku 2003 liečba vitamínom K2 spomalila rast rakovinových buniek u pacientov s rakovinou pľúc a predchádzajúce štúdie ukázali prínosy pri liečbe leukémie,
  • iná štúdia z r. 2003 na 30 pacientoch s rakovinou pečene nazývanou hepatocelulárny karcinóm zistila pozitívny vplyv užívania vitamínu K1.
  • v roku 2008 nemecká výskumná skupina objavila, že vitamín K2 poskytuje ochranu pred rakovinou prostaty, jednej z najčastejších typov rakoviny u mužov v Spojených štátoch. Muži užívajúci najvyššie dávky vitamínu K2 trpeli rakovinou prostaty o približne 50 percent menej.
  • Vitamín K sa tiež preukázal prínosný pri liečbe non-Hodgkinovho lyfómu a rakoviny hrubého čreva, žalúdka, nosohltanu a úst.

Ďalšie prínosy vitamínu K

  • nedostatok vitamínu K2 môže byť faktorom prispievajúcim k Alzheimerovej chorobe a jeho dopĺňanie jej pomáha predchádzať.
  • vitamín K2 zlepšuje citlivosť na inzulín, ľudia, ktorí získavajú zo svojej stravy najviac vitamínu K2 majú o 20 percent nižšie riziko rozvoja cukrovky 2. typu.
  • lokálna aplikácia vitamínu K pomáha zmenšovať modriny
  • vitamín K môže mať antioxidačné schopnosti

Vitamíny K1 a K2 sú účinné proti rakovine.

V tuku rozpustný vitamín
Ak prijímate doplnky vitamínu K, dbajte na to, aby ste ich prijímali s tukmi, ktoré sú potrebné na jeho absorpciu.

Potravinové zdroje vitamínu K2

Ľudia si z časti v tele môžu premieňať vitamín K1 na vitamín K2. To je užitočné, pretože vitamín K1 máme v strave často až desaťnásobne viac obsiahnutý ako vitamín K2. Avšak súčasné dôkazy naznačujú, že táto premena možno nie je dostatočne efektívna, keďže sa preukázal taký úžitok priameho užívania vitamínu K2.

Vitamín K2 je tiež tvorený baktériami v hrubom čreve a existujú dôkazy, že širokospektrálne antibiotiká môžu prispieť k jeho nedostatku.

Fermentované potraviny, a hlavne natto, majú zvyčajne najvyššiu koncentráciu vitamínu K nachádzajúcu sa v ľudskej strave. Prevyšuje aj množstvo nachádzajúce sa v tmavozelenej listovej zelenine. Takže vitamín K2 je ďalším dôvodom, pridať si do stravy fermentované potraviny.

Ďalšie potraviny s vysokým obsahom vitamínu K2 sú surové mliečne výrobky ako tvrdé a mäkké syry, surové maslo, kefír a kyslá kapusta. Ale pozor na obsah vitamínu K2 v pasterizovaných mliečnych výrobkoch a výrobky od väznených zvierat, ktoré tvoria väčšinu komerčných zdrojov, tie nie sú bohaté na vitamín K2 a mali by sme sa im vyhýbať. Iba zvieratá kŕmené trávou (nie obilím) si prirodzene rozvinú vysokú hladinu vitamínu K2. Vitamín K2 sa nachádza aj v pečeni a iných orgánoch zvierat a vo vaječných žĺtkoch, ale keďže je v tuku rozpustný, nízkotučné a chudé živočíšne produkty ho veľa neobsahujú.

Živočíšne potraviny obsahujú hlavne druh vitamínu K2 MK-4, zatiaľ čo fermentované potraviny ako kyslá kapusta, natto a miso obsahujú hlavne dlhšie podtypy MK-5MK-14. Ak vám tieto zdroje nie sú dostupné, odporúča sa pouvažovať nad dopĺňaním vitamínu K2. Jeho účinky môžu byť zosilnené a podporené vitamínom D, pretože tieto dva vitamíny majú synergický účinok.

Infografika - Obsah vitamínu K v potravinách.

Ako sme však vysvetlili, v rastlinných potravinách sa nachádza práve vitamín K1. Druhý, tiež potrebný vitamín K2, sa nachádza v živočíšnych a fermentovaných potravinách. Údaje o presnom obsahu K2 však chýbajú, v nasledujúcej tabuľke si však môžete spraviť približný prehľad. 

Potravina       

Vitamín K2

Natto, 100 g

1 000 µg

Majonéza z celých vajec

197 µg

Miso

10 – 30 µg

Jahňacina alebo kačacina, 1 šálka

6 µg

Hovädzia pečeň, 1 šálka

5 µg

Tmavé morčacie mäso, 1 šálka

5 µg

Kuracia pečeň, 1 šálka

3 µg

Koľko vitamínu K2 by sme mali konzumovať?

Celú potrebu vitamínu K2 (približne 200 µg) by sme dokázali získať zjedením 15 gramov natta denne.To je malé množstvo, avšak mnohým ľuďom natto nechutí. Ďalšou najlepšou vecou je vraj doplnok vitamínu K2, ktorý treba užívať spolu s tukmi. Presná dávka nie je doteraz určená, ale Dr. Vermeer odporúča 45 µg až 185 µg  denne pre dospelých.

S doplnkami pozor, ak...

Na vyššie dávky doplnku K2 si však dávajte pozor ak beriete lieky proti zrážaniu krvi. Dopĺňaniu vitamínu K2 vyššieho ako 65 µg by sa mali vyhnúť tehotné a dojčiace ženy a ľudia po mŕtvici, zástave srdca alebo náchylní na zrážanie krvi. Poraďte sa s lekárom.

Vitamín K1 obsahuje zelená listová zelenina, ale vitamín K2 len živočíšne a kvasené potraviny.

Tip Vitariána

Vitamíny K sú ďalšími vitamínmi, o ktorých treba špeciálne vedieť, najmä ak ste vegáni. Pre prísun vitamínu K1 je potrebné jesť zelenú listovú zeleninu, ale príjem vitamínu K2 je ešte náročnejší, aj keď možný prostredníctvom fermentovaných potravín. Určité množstvo vitamínu K2 vyrábajú naše črevné baktérie a určité množstvo sa dokáže premeniť z vitamínu K1. Ak ho chcete prijímať z mliečnych výrobkov, je nevyhnutné aby neboli pasterizované, ale surové, a od zvierat, ktoré sa voľne pásli.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency