Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vitamín B7

Vitamín pre krásu

18. 01. 2016 Stravovanie Vitamíny Koža Nervy Krása  Martina Strihová
Vitamín B7

Všetky B vitamíny pomáhajú telu pri premene potravy (cukrov) na palivo (glukózu), ktorá sa používa na tvorbu energie, tiež pomáhajú telu metabolizovať tuky a bielkoviny. Vitamíny B komplexu sú potrebné pre zdravú pokožku, vlasy, oči a pečeň a pomáhajú správnemu fungovaniu nervového systému. 

Objav

Biotín bol objavený, keď boli zvieratá pred druhou svetovou vojnou kŕmené veľkými množstvami surových vajec. Vedci zistili, že surový vaječný bielok obsahuje avidín, látku, ktorá deaktivuje biotín. Strava bohatá na surové vajcia preto u zvierat viedla k vývinu symptómov nedostatku.

Žĺtok síce obsahuje biotín, ale surový vaječný bielok obsahuje avidín, látku, ktorá deaktivuje biotín.

Fyziológia a funkcie

Telo využíva biotín ako:

  • koenzýmy potrebné pre normálny metabolizmus bielkovín, cukrov a tukov,
  • biotín podporuje rast vlasov a pôsobí proti ich rednutiu,
  • spevňuje nechty,
  • vysoké dávky biotínu pôsobia proti skleróze multiplex,
  • štúdia naznačuje, že biotín môže pomôcť ľuďom obnoviť stratenú chuť do jedla,
  • je potrebný aj pre normálny rast embrya a je veľmi dôležitý v tehotenstve,
  • biotín by mal pomáhať dojčatám zbaviť sa seboroickej dermatitídy (mastných šupín na hlave), štúdie však chýbajú.

Diabetes

Predbežný výskum naznačuje, že kombinácia biotínu a chrómu môže zlepšiť reguláciu cukru v krvi u niektorých ľudí s cukrovkou 2. typu, ale nezdá sa, že by biotín sám mal takýto vplyv. V tejto oblasti je potreného viac výskumu.

Periférna neuropatia – porucha periférnych nervov

Objavili sa správy, že doplnky biotínu zlepšujú symptómy periférnej neuropatie u niektorých ľudí, ktorým sa táto choroba vyvinula buď z cukrovky alebo pokračujúcej dialýzy kvôli zlyhaniu obličiek. Periférna neuropatia je nervové poškodenie v chodidlách, rukách, nohách alebo ramenách. Prejavuje sa ako necitlivosť, brnenie, pálenie alebo divné pocity, bolesť, svalová slabosť a problémy pri chodení. Avšak štúdie, ktoré by to potvrdili, neexistujú.

Vlasy a nechty

Doplnky biotínu môžu zlepšiť kvalitu slabých a krehkých nechtov na rukách a nohách, ako aj kvalitu vlasov. Biotín v kombinácii so zinkom a lokálnym klobetasol-propionátom sa tiež používal v boji proti alopecia areata (strate vlasov) u detí aj dospelých.

Biotín (vitamín B7) je potrebný pre pevné a zdravé vlasy a nechty.

Chémia

Vitamín je odolný voči teplu a svetlu, ale je citlivý na kyslík. Ako všetky vitamíny skupiny B, aj biotín je rozpustný vo vode, čo znamená, že telo si ho neukladá. Avšak baktérie v črevách dokážu biotín vyrábať. Je tiež dostupný v malých množstvách v mnohých potravinách. 

Zdroje

Medzi zdrojmi biotínu vynikajú orechy, semienka a naklíčené strukoviny. Relatívne vysoký obsah biotínu majú mandle, pekanové a vlašské orechy a orieškové maslá, mangold a iná zelená listová zelenina, arašidy, sójové bôby a iné strukoviny, karfiol, banány, huby, celozrnné obilniny, surový vaječný žĺtok (avšak konzumácia bielku, ktorý obsahuje avidín, minimalizuje účinnosť biotínu zo žĺtku v ľudskom tele), nachádza sa aj v bobuliach muchovníku a pečeni a je aj súčasťou pivovarských kvasníc.

Biotín sa môže ničiť aj pri spracovávaní jedla, preto je lepšie konzumovať uvedené potraviny v čo najmenej spracovanej podobe. Podrobnejšie výskumy o biotíne a jeho obsahu v potravinách však chýbajú.

Medzi zdroje vitamínu B7 (biotínu) patrí napríklad zelená listová zelenina a karfiol.

Potreby

Požiadavky na biotín u dospelých sú približne 150 mikrogramov denne.

Účinky pri nedostatku

Je zriedkavé mať nedostatok biotínu. Ten vzniká pri častej konzumácii surových vajec. Nedostatkom biotínu často trpia aj ľudia, ktorí boli dlhé časové obdobie na parenterálnej výžive (podávanej vnútorne), ľudia, ktorí dlhodobo užívali lieky a antibiotiká a ľudia s chorobami ako je Crohnova choroba, ktorí ťažko vstrebávajú živiny.

Symptómy zahŕňajú stratu vlasov, suchú šupinatú kožu, praskanie v kútikoch úst, opuchnutý a boľavý jazyk purpurovej farby (zápal jazyka), suché oči, stratu chuti do jedla, nevoľnosť, únavu, nespavosť, depresiu, bolesť svalov a krvné abnormality.

Účinky pri nadbytku

Účinky pri nadbytočnom množstve biotínu doteraz neboli opísané. 

Vitamín B7 (biotín) sa nachádza v strukovinách: naklíčte si ich.

Tip Vitariána

Pre pekné vlasy a nechty jedzte surové orechy a semienka, naklíčené strukoviny a zelenú listovú zeleninu!

Súvisiace články

Zuby

Zuby

Zima v pohode

Zima v pohode

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency