Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Victoria Boutenko v Bratislave

Objaviteľka zelených smoothies odhaľuje šokujúce poznatky o zdraví

01. 03. 2016 Stravovanie Vitamíny Minerály  Martina Strihová
Victoria Boutenko v Bratislave

Victoria Boutenko, vynálezkyňa zelených smoothies

Už v roku 1994 prešla Victoria Boutenko so svojou rodinou na 100 % surovú vegánsku stravu, vďaka ktorej sa zbavila mnohých zdravotných problémov. S rodinou cestovala po celých Spojených štátoch a šírila osvetu o surovej strave. Po niekoľkých rokoch na 100 % surovej rastlinnej strave sa však u nich znovu objavili zdravotné problémy.

V roku 2004 Victoria vytvorila zelené smoothies, pretože zistila, že v ich strave chýbala práve listová zelenina. Nezostala však len pri tom a skúmala ďalej, vďaka čomu prišla k zarážajúcim výsledkom týkajúcich sa vegánstva, o ktorých sa dočítate nižšie.

Victoriine zelené smoothies

Victoria skúmala, čo jej a jej rodine v strave chýba a na základe toho, že so šimpanzmi máme spoločných až 99,4 % génov, prišla na to, že jedávame extrémne málo zelenej listovej zeleniny. Šimpanzy jej skonzumujú takmer rovnako veľa ako ovocia a okrem toho sa v ich strave nachádza i malé percento hmyzu.

Greens, teda zelené listy alebo zelená listová zelenina, nie sú ako iné druhy zeleniny. Zelené listy sú na živiny niekoľkonásobne bohatšie. Patrí sem všetka zelenina, ktorú si, ako tvrdí Victoria, dokážete omotať okolo prsta. Patrí sem teda špenát, rôzne druhy šalátov, rukola, divé buriny (žihľava, púpavové listy), atď. Nepatrí sem iná, aj keď zelená zelenina, ako je brokolica, kapusta, liečivé bylinky, ktoré nemôžeme užívať vo veľkých množstvách ani zelené jablká. Do tejto skupiny sa však zaraďujú napríklad aj tmavé a fialové odrody šalátov, pretože obsahujú zelený pigment chlorofyl, i keď fialová farba nad zelenou zvonka dominuje.

Zelené smoothies majú tvoriť len zelené listy, ovocie a voda. Neodporúča sa do nich pridávať žiadne orechy a semienka, pretože môžu nadúvať a spomaľujú vstrebávanie živín. Čím jednoduchšie, tým lepšie: v rôznych smoothies obmieňame druhy ovocia a listovej zeleniny, ale v jednom smoothie je ideálne použiť jeden druh zelenej listovej zeleniny a jeden alebo dva druhy ovocia.

Zdravý dospelý človek by mal vypiť aspoň 1 liter zeleného smoothie denne. Ľudia s vysokým krvným tlakom, depresiou a chrípkou aspoň 2 litre. Deťom postačí 1 pohár.

Zdravý dospelý človek by mal vypiť aspoň 1 liter zeleného smoothie denne.

Mávate chuť na čokoládu alebo kávu? Trápia vás kŕče?

Je to preto, že nemáte dostatok horčíka (magnézia). Pomer vápnika a horčíka by mal byť v rovnováhe, vápnik sťahuje a horčík uvoľňuje. My však máme vápnika priveľa, zatiaľ čo nám horčík chýba a potom siahame po uvoľnujúcich potravinách a nápojoch ako sú napríklad čokoláda, káva a alkohol.

Zdroje horčíka nie sú rovnocenné. Výživové doplnky sa nerovnajú prirodzeným zdrojom horčíka. Tým najlepším zdrojom horčíka je rozmixovaná zelená listová zelenina vo forme zelených smoothie. Chlorofyl, ktorý sa nachádza v zelených listoch, je navyše ako hemoglobín, ibaže vo svojom centre má molekulu horčíka. Ak listovú zeleninu budete konzumovať denne, doplníte si obsah horčíka a do 6 mesiacov vaša túžba po čokoláde a káve zmizne. Nedostatok horčíka sa prejavuje aj inak, napríklad športovci a ženy pri menštruácii mávajú problémy s kŕčmi. Pamätajte tiež, že horčíka sa zbavujeme s každou šálkou kávy, pri požívaní alkoholu, atď.

Zelené listy sú aj bohatým zdrojom antioxidantov luteínu a zeaxantínu. Luteín je potrebný pre náš zrak, kognitívne funkcie, dokáže zvrátiť demenciu u ľudí nad 70 rokov a je veľmi dôležitý v tehotenstve. Dokáže zlepšiť kvalitu nášho zraku až o 43 %!

Ďalšími veľmi hodnotnými a potrebnými živinami sú vitamín K, folát, karotenoidy a prekvapivo i dusičnany. Biologické dusičnany zo zelenej listovej zeleniny v kombinácii s vitamínom C, ktorý sa v listovej zelenine nachádza viac ako v pomarančovej šťave, predchádzajú zrážaniu krvi. Victoria dodáva, že ak jete zelené listy každý deň, nemôže u vás vzniknúť trombóza! Čo je paradoxne v rozpore s tým, čo vravia niektorí lekári, ktorí konzumáciu listovej zeleniny v tomto prípade zakazujú. Z listovej zeleniny obsahuje najviac dusičnanov práve rukola.

Victoria Boutenko v Bratislave odhalila nové šokujúce poznatky z oblasti výživy.

Boutenko sa však nevenovala len strave, ale všetkým oblastiam, ktoré sú pre zdravie naozaj nevyhnutné. Zdôraznila, aký je potrebný čerstvý vzduch a vetranie v uzavretých priestoroch, inak sa v miestnostiach akumuluje radón. Škodlivé látky do nášho ovzdušia uvoľňujú medzi inými natreté steny a drevotrieska.

Veľmi dôležité je aj odstavenie bežných čistiacich prostriedkov na upratovanie. Jednou z najhorších látok je triklosan, ktorý môžete nájsť napríklad v tabletách do umývačky alebo niektorých mydlách. Pohľadajte si ich obal a prečítajte si na ňom, čomu všetkému sa treba vyhnúť a aké sú nebezpečné! Čistiace prostriedky zameňte za ocot, sódu bikarbónu, peroxid vodíka a prírodné mydlá. To isté urobte s kozmetikou.

Čo spája všetkých ľudí nad 100 rokov z rôznych kútov sveta?

Vedcom sa zdalo, akoby tieto oblasti nemali nič spoločné. Ale N. Druzyak, ukrajinský vedec, prišiel na to, že tieto oblasti majú spoločný nízky obsah vápnika vo vode. Voda v týchto oblastiach obsahovala menej ako 3 mg vápnika na liter. Sám sa vybral do týchto oblastí a odobral vzorky vody. Victoria vedca osobne navštívila, ale neuspokojila sa s jeho výskumom a sama tieto oblasti znovu navštívila a vodu preskúmala ešte raz. Táto voda bola naozaj chudobná na vápnik.

Dokonca aj ľudia, ktorí žili vyše 100 rokov, mali v tele omnoho menej vápnika, ako je bežný priemer. Od Victorie sme sa teda dozvedeli, že nemáme nedostatok vápnika, ale práve naopak, čím menej, tým menšie riziko osteoporózy a pevnejšie kosti. Minerál, ktorý zohráva pri osteoporóze najdôležitejšiu úlohu je práve magnézium prítomné v zelených smoothies.

Vápnik sa do našej vody dostáva z pôdy. Na čistenie vody odporúča Boutenko 3 prostriedky: destilátor, reverznú osmózu a deionizáciu.

Oblasti, kde sa ľudia dožívajú najdlhšie, majú spoločné jedno: nízky obsah vápnika vo vode.

Hrozba pre vegánstvo: nedostatok vitamínu B12

Rastlinná strava je veľmi bohatá na vitamíny a minerály, a je preto veľmi zdravá. Chýba v nej však vitamín B12. Nedostatok vitamínu B12 sa neprejaví hneď, môže to trvať niekoľko rokov. Ak ste vegetariánmi alebo vegánmi už vyše 5 - 7 rokov, dajte si radšej u svojho lekára spraviť testy, skôr než bude neskoro.

Vitamín B12 sa nachádza v živočíšnych produktoch, najmä v mäse, v mlieku a vajciach. Victoria však neodporúča syry, okrem iného aj pre vysoký obsah vápnika. Sama o sebe prezradila, že začala jedávať 2 surové vajcia týždenne a dvakrát do týždňa si pripraví i približne 60 gramov jemne prevarenej ryby. Vegánske vitariánstvo môže vážne poškodiť zdravie ľudí, tvrdí Victoria.

Vitamín B12 sa neskúma ľahko. Treba na to presné metódy. Medzi vedecky potvrdené rastlinné zdroje tohto vitamínu patrí chlorella. Veľa rastlinných potravín síce obsahuje síce vitamín B12, avšak vo forme, ktorá pre nás nie je biologicky dostupná. Ďalšími -  zatiaľ vedecky nepotvrdenými zdrojmi vitamínu B12 - by mohli byť morské riasy, peľ, jablčný ocot, hroznové víno a naklíčené obilniny.

Máme málo omega-3 a veľa omega-6 mastných kyselín

V bežnej strave majú ľudia veľa omega-6 mastných kyselín, pretože konzumujú mäso zo zvierat, ktoré sa nepasú na pastve, ale konzumujú umelo vytvárané krmivá. Dokonca už boli vyšľachtené aj ryby tilapia, ktoré sú kŕmené sójou a pšenicou a neobsahujú tak vôbec žiadne omega-3 mastné kyseliny! Zdravé slepačie vajcia obsahujú až tridsaťkrát viac omega-3 ako vajcia z obchodu!

Omega-3 mastné kyseliny čistia akné a znižujú zápaly, zatiaľ čo omega-6 zápaly podporujú. Správny pomer mastných kyselín omega-6 k omega-3 je približne 2:1. Nie je zdravé preháňať to s tukmi, ale ak si chcete vybrať tie najlepšie, siahnite po ľane, konope a chia semienkach, ktoré obsahujú viac omega-3. Orechy sú na tom horšie. Najlepší pomer majú vlašské orechy, ktoré obsahujú štyrikrát viac omega-6 ako omega-3. Na druhom mieste sa nachádzajú chutné makadamiové orechy. Mandle obsahujú až 2000-krát viac omega-6 ako omega-3, preto sa neodporúča zjesť viac ako 5 - 6 kúskov denne. Z iných potravín má dobrý pomer napríklad fazuľa, špenát a šalát.

Aj zelenina obsahuje určité množstvo tukov, čo znamená, že sa z nej vstrebú aj vitamíny, ktoré sú vstrebateľné iba v kombinácii s tukmi.

Zdrojmi omega-3 mastných kyselín sú ľan, konope a chia semienka.

To bol zlomok najdôležitejších informácií, o ktoré sa s nami Victoria Boutenko v Bratislave podelila. Informácie boli veľmi prínosné, inšpirujúce a vedecky overené a z Victorie vyžarovala túžba poskytnúť svojim poslucháčom všetky dostupné informácie, či už jej predchádzajúci výskum potvrdzovali alebo vyvracali. V nasledujúcich článkoch sa vám budeme snažiť do detailu poskytnúť jednotlivé časti jej dych berúcich výkladov súčasnej modernej zdravovedy.

Tip Vitariána

Victoria Boutenko je autorkou úspešných kníh Zelená pre život12 krokov k surovej strave. Jej syn Sergei Boutenko napísal publikáciu Divoké a jedlé o rastlinách z prírody, ktoré si môžeme sami zbierať a pridávať do smoothies.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency