Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vegánstvo je nádherná myšlienka, ale je možná?

Vegánstvo možno nefunguje dlhodobo. Lepšie vedieť teraz ako neskoro.

16. 03. 2016 Ochorenia Stravovanie Vitamíny Problémy Diéta  Martina Strihová
Vegánstvo je nádherná myšlienka, ale je možná?

Neúspešné svedectvá dlhodobých vegánov 

Máhatmá Gándhí a 22 jeho spoločníkov ako vegáni zlyhali

  • Gándhí nebol schopný žiť na vegánskej strave
  • nakoniec vyhlásil, že vegánske tvrdenia sú podvod
  • tých, ktorí tvrdili, že vegánstvo je možné, nazval „nepriateľmi Indie“

Máhatmá Gándhí venoval väčšinu svojho života presadzovaniu prísnej vegetariánskej stravy a roky experimentoval na svojom vlastnom tele, aby našiel vhodný výber rastlinných potravín, na ktorých si dokážeme udržať zdravie.

Ale všetky jeho pokusy zlyhali. V roku 1929 prešiel Gándhí so svojimi 22 spoločníkmi na stravu pozostávajúcu len z obmedzeného výberu z nevarených rastlinných potravín. Zatiaľ čo strava pôsobila nejaký čas dobre a viedla k výraznému zlepšeniu, neposkytovala dostatočnú výživu z dlhodobého hľadiska. Jeden po druhom boli Gándhího spoločníci nútení odkloniť sa od tejto stravy a Gándhí si sám musel pridať do stravy kozie mlieko, aby znovu nadobudol svoje zdravie.

Gándhí sa celý život pokúšal zistiť, ako môže človek prežiť na rastlinnej strave.

„Pre mojich spoločníkov som bol slepcom vedúcim slepých,“ vyhlásil Gándhí po tom, ako experiment skončil. Gándhí však stále cítil, že by mohli byť preskúmané „skryté možnosti nespočetných semien, listov a ovocia“ na Zemi, ktoré by mohli ľudstvu poskytnúť adekvátnu výživu. Nikdy sa neprestal pokúšať v tomto smere experimentovať, ale vždy sa musel vrátiť späť ku konzumácii kozieho mlieka.

Nakoniec musel uznať potrebu živočíšnej potravy. V roku 1946 vyhlásil: „10 000 000 ľudí v Indii dnes nedostáva ani mlieko, ani ghee, ani maslo, dokonca ani cmar. Niet divu, že čísla úmrtnosti sú na vzostupe a ľudia majú nedostatok energie. Mohlo by sa zdať, že človek je naozaj neschopný udržať si život bez mäsa alebo mlieka a mliečnych produktov. Každý, kto klame ľudí v tomto ohľade alebo toleruje podvod je nepriateľom Indie.“

To sú silné slová muža, ktorí venoval väčšinu svojho života hľadaniu uspokojivej vegetariánskej stravy. Ale Gándhího skúsenosť nie je v oblasti výživy jediná. Veľa ďalších si tiež prešlo skúsenosťou viery v to, že človeku sa môže dariť výlučne na obmedzenom výbere surových rastlinných potravín len aby nakoniec zistili, že živočíšne potraviny možno sú pre výživu potrebné...

Ako skončili ďalší vegáni

V tomto článku sa ďalej používa termín „Prirodzená hygiena“ (Natural hygiene). Je to hnutie a filozofia, ktoré aplikuje princípy prírody na zachovanie a obnovenie zdravia. Prakticky to znamená dodržiavanie prírodných zákonov. Nasledujúci odborníci sú zástancami Prirodzenej hygieny.

Herbert M. Shelton bol najvplyvnejším Prirodzeným hygienikom dvadsiateho storočia. Šesť desaťročí hlásal nadradenosť surovej vegánskej stravy. Ale tiež si neužil dlhý a vitálny život. Vo svojich šesťdesiatich rokoch jeho zdravie upadalo a vo veku 77 rokov kompletne pripútaný na lôžko kvôli degeneratívnemu nervovosvalovému ochoreniu, predpokladá sa, že kvôli Parkinsonovej chorobe. Posledných 13 rokov života strávil na lôžku o trinásť rokov neskôr, pričom nebol schopný zlepšiť svoje vlastné zdravie napriek mnohým pokusom. Zomrel vo veku 89 rokov.

Herbert M. Shelton hlásal nadradenosť surovej vegánskej stravy, ale zomrel na Parkinsonovu chorobu.

T.C. Fry učil o neomylnosti surovej vegánskej stravy 26 rokov, napriek tomu zomrel vo veku 70 rokov. Dlho pred smrťou trpel rôznymi zdravotnými problémami. Podľa Dr. Zovlucka, ktorý bol jeho blízkym priateľom 30 rokov, Fry zomrel na koronárnu embóliu. Na nohách mal množstvo aterosklerotických trombov, opuchy, telesné poruchy, léziu na pľúcach, anémiu, zápchu, osteoporózu, problémy so zubami a s ďasnami, atď.

George R. Clements (Hilton Hotema), tvrdil, že sa stal vegánom vo veku 9 rokov, a že žil ako breatharián-fruitarián vyše 80 rokov. Dožil sa 92 rokov.

Hereward Carrington, autor The Natural Food of Man, veril, že prísna strava zo surového ovocia a orechov by mohla „udržať muža v perfektnom zdravotnom stave“. Zomrel vo veku 78 rokov.

Dr Abramowski bol doktor narodený v Nemecku a presťahoval sa do Austrálie v roku 1884. V nemocnici úspešne liečil ľudí čerstvým ovocím a šťavami. Napísal niekoľko kníh a myslel si, že jeho strava z ovocia, orechov a obilnín mu umožní dožiť sa 100 – 120 rokov. Zomrel vo veku 58 rokov.

Ross Horne, najznámejší austrálsky autor o surovej strave bol presvedčený, že jeho frutariánska strava je najlepšia. Napriek tomu, že sa pevne držal stravy z tropického ovocia 22 rokov, zomrel posledný rok na rakovinu prostaty vo veku 79 rokov. 

Prirodzená hygiena: Dr. Gian-Cursio varuje pred chorobami spôsobenými vegánskou stravou

Vegánstvo spôsobilo choroby u pacientov Dr. Cursia v 1950-tych rokoch, a to napríklad:

  • u detí vznikli kostrové a zubné problémy, prietrže, krátkozrakosť, svalové problémy, deformované hlavy,
  • mladí dospelí dostali zubné kazy, odstúpenie hranice ďasien, sklerózu multiplex, problémy s chemickým zložením krvi, niekoľko úmrtí,
  • niekoľko úmrtí novorodencov,
  • Dr. Cursio prerušil vegánsku stravu pridaním vajec a mliečnych výrobkov, čo vyriešilo problémy,
  • pridal do stravy aj oveľa väčšie množstvo mixovanej zelenej listovej zeleniny a znížil podiel kyslého (citrusového) ovocia.

Dr. Christophero Gian-Cursio bol úspešným doktorom a predstaviteľom Prirodzenej hygieny, zástancom prirodzenej stravy s dlhodobými výsledkami a pozorovaniami. Z frutariánstva však neskôr ubral vysoký podiel ovocia, priradil oveľa vyšší podiel zelenej listovej zeleniny a do stravy priradil buď vaječné žĺtky alebo surové nepasterizované mliečne výrobky. Po zaradení týchto potravín začal pozorovať rozdiely – krátkozrakosť, hernie, hydrokély, slabá svalovina – to všetko zmizlo. Zlepšilo sa chemické zloženie krvi u matiek a dospelých. Domnieval sa, že zdravotné problémy spôsoboval príliš veľký podiel hlavne kyslého ovocia a nedostatok vitamínu B12.

Dr. John Fielder: nevegánska, ale surová strava

Vegánstvo, frutariánstvo, breathariánstvo alebo podobne sú všetko veľkolepé experimenty, keďže nemáme historické záznamy žiadnej skupiny ľudí žijúcej takým životným štýlom desaťročia a veľa generácii.

Dr. John Fielder je jedným z ľudí, ktorí sú v súčasnosti na 100 % surovej strave najdlhšie. Žije v Austrálii, venoval sa klinickej praxi a už žije na svojej 300 akrovej organickej farme. Vyučuje Prirodzenú hygienu.

Dr. John Fielder je jedným z ľudí, ktorí sú v súčasnosti na 100 % surovej strave najdlhšie.

V mladosti bol jeho zdravotný stav veľmi zlý a trpel vážnymi ochoreniami, bronchitídou, migrénami, artritídou a astmou. Veľmi sa stotožňujem s tvrdením Dr. Sheltona, že všetko, čo telo robí, je správne – aj keď v niektorých chvíľach to tak nevnímame.

  • Aká bola vaša skúsenosť s frutariánstvom – ktorá vás priviedla k záveru, že to nie je tá najlepšia výživa? Bola to Vaša skúsenosť alebo ostatných?

Moja skúsenosť s frutariánstvom bola aj moja, aj mnohých ďalších. Podnebie tu v trópoch je veľmi priaznivé pre život iba na ovocí, orechoch, semienkach, atď. Prvé tri roky sa javia ako veľmi dobré, ďalšie dva stabilné a potom to ide dolu vodou. Som v kontakte s mnohými ľuďmi, ktorí majú rovnaké alebo podobné skúsenosti. To samozrejme platí, ak sú vo svojej strave prísni a nepodvádzajú. A niektorí, ktorí boli práve takí, to nezvládli, zomreli. 

Videl som páry, ktoré jednoducho nemohli otehotnieť do tej doby, kým nepridali nejaký druh živočíšnych produktov do svojej stravy. A ak pokračovali týmto spôsobom, ich deti boli normálne. Ale ak nepokračovali s konzumáciou živočíšneho produktu, ako náhle počali dieťa, ich dieťa sa narodilo s poškodením mozgu.

Domnievam sa, že počet detí s poškodením mozgu kvôli vegánskej strave sú približne 3%, takže 3 na každých 100 narodených detí. A nemali by byť žiadne. Títo ľudia sa nevystavovali žiadnym chemikáliám alebo iným faktorom, ktoré by sa mi podarilo zistiť. A rozhodne neboli zapojení do užívania sociálnych drog.

Pridanie živočíšnych produktov sa vzťahuje k vegánskej strave, ktorá zahŕňa aj zeleninu, nielen ovocie. Živočíšny produkt môže byť surový alebo varený. Osobne som presvedčený, že ak by sme boli schopní nasledovať celý tento cyklus a všetky jeho dôsledky, ako Pottenger so svojimi mačkami, mohli by sme zistiť, že živočíšne produkty by mohli prinášať oveľa lepšie výsledky, ak by boli surové.

Pozoroval som deti, ktoré nerástli od veku 9 mesiacov nasledujúce 2 roky, pretože ich rodičia prijali frutariánsku životosprávu, a tak kŕmili aj dieťa. To, že deti nerastú, bolo a je bežné, ak sú deti kŕmené výlučne ovocím. Nie som zástancom frutariánstva.

Dr. John Fielder je ovo-lakto-vegetarián. „To znamená, že by som mohol jesť vajcia, ak by som cítil, že to potrebujem (surové) a jedávam surový kozí jogurt dvakrát do týždňa. Nie som zástancom konzumácie mäsa, ale ak si to niekto vyberie konzumovať, mal by ho jesť iba surové, pre maximum zdravia a minimálnu škodu. Nie som zástancom konzumácie mliečnych výrobkov (mlieka) v sladkej podobe, len v kyslej, zrazenej alebo podobe s kultúrou.

Veľké percento ľudí svetovej populácie je intolerantných na laktózu. Všeobecne sú sladké mliečne výrobky určené len pre mláďatá. Kysnutie, ktoré je predtrávením mlieka, pomáha prekonať tento problém ak je, samozrejme, mlieko surové. Ak je zohriate (varené), potom spôsobuje ďalšie problémy, spôsobujúce, že bielkoviny sú menej dostupné, vitamíny sa ničia, atď. Som presvedčený, všetci si musíme nájsť, čo je z týchto pravidiel správne pre nás. Moje telo netoleruje také veci, ako surové vaječné žĺtky, ale bude tolerovať prírodný jogurt. Myšlienka surového mäsa nie je atraktívna." Fielder jedáva len dvakrát denne, na poludnie ovocie a často aj semienka a na večeru zeleninu.

Niektoré deti vegánov sa nenarodili práve najzdravšie.

Brian White

Za posledné tri desaťročia som prečítal stovky kníh a vedeckých výskumov vzťahujúcich sa k strave a výživovým doplnkom. Okrem experimentovania na sebe som tiež pozoroval dlhodobé účinky rôznych druhov stravy na ľudí.

Po 30-tich rokoch výskumu nemám pochybnosti, že základ zdravej stravy by mala byť čerstvá, surová, organicky dopestovaná zelenina, ovocie, klíčky, orechy a semienka. Z krátkodobého hľadiska vegánska strava poskytuje obrovské prínosy na prekonanie vážnych zdravotných problémov. Avšak dlhodobé fyzické a psychické zhoršenie nastane, ak nebudú konzumované živočíšne výrobky. Z Brianovho výskumu:

Kde sú vegáni, ktorí majú viac ako sto rokov?

Zo 60 000 ľudí v USA starších ako 100 rokov nie je žiadny vegán. Veľa známych vegánov zomrelo po tom, čo bojovalo s vážnou chorobou niekoľko rokov.

  • Krátkodobá surová vegánska strava poskytuje obrovské prínosy na prekonanie zdravotných problémov.
  • Z dlhodobého hľadiska však takmer určite nastane fyzické a psychické zhoršenie.

Krása vegánstva a frutariánstva znie lákavo, ale je tu len jedna malá chyička... väčšina ľudí, ktorí sa takouto stravou riadia, zlyhajú.

Nakoniec ich chronické zdravotné problémy zapríčinené nutričnými nedostatkami donútia pridať do svojej stravy živočíšne potraviny. Príbehy najznámejších vegánov na celom svete ilustrujú tento model znovu a znovu.

V USA je 60 000 ľudí starších ako 100 rokov, v Británii 9 000 a v Austrálii 3 000. Väčšina z nich konzumuje mäso, niekoľkí sú vegetariáni, ale žiadny nie je vegán alebo frutarián.

V najdlhšie trvajúcich svetových štúdiách o ľuďoch nad 100 rokov sa zistilo, že žiadny účastník nebol vegán, frutarián alebo dokonca vegetarián!

Štúdia storočných ľudí Okinawa Centenarian Study prebieha od roku 1976 a preskúmala životy vyše 600 ľudí nad 100 rokov. Ich strava zahŕňala ryby, bravčové mäso, hydinu, mliečne výrobky a vajcia.

Arnold Ehret Health Club v USA funguje od 1920-tych rokov, takže by už malo existovať množstvo 100-ročných frutariánov. Avšak v klube priznali, že žiadnych nepoznajú.

H. Jay Dinshah, zakladateľ a prezident Americkej vegánskej spoločnosti bol vegetariánom od narodenia, potom vegánom 43 rokov a zomrel vo veku 66 rokov na infarkt. 

Kde sú vegáni, ktorí majú viac ako 100 rokov?

Vitamín B12?

Najproblematickejšou živinou vegánov a vegetariánov je práve vitamín B12.

Priemerná hladina B12 v sére (pg/ml) pozorované v roku 1979

Stravovacia kategória

Muži

Ženy

Vegáni

100

110

Lakto-vegetariáni

200

180

Lakto-ovo-vegetariáni

190

260

Semi-vegetariáni

360

240

Ne-vegetariáni

360

660

Všimnite si, že normálna hladina B12 v sére je 200 – 900 pg/ml.

Vegánstvo teda môže spôsobiť najmä problémy týkajúce sa nervovej sústavy a niektorí vegetariáni zomreli aj na infarkt. Sú to problémy, ktoré sa spájajú aj s vitamínom B12, či však za to môže len nedostatok tohto jedného vitamínu samostatne zatiaľ nevieme.

Vegánska strava však nie je horšia ako bežný spôsob stravovania.

Tip Vitariána

POZOR: toto neznamená, že by vegánska strava bola horšia ako klasický spôsob stravovania. Pri ňom ľudia trpia nedostatkom nie jednej, ale mnohých živín a nie sú zdraví. Spomenutí odborníci odporúčajú najmä surovú vegánsku stravu na 90 - 95 %, a len zvyšok z toho odporúčajú pridať surové živočíšne produkty podľa vlastného výberu, čo je podľa nich z dlhodobého hľadiska stravovania podstatné.
No zostáva nádej, na svete ešte predsa len nie je preskúmané všetko. Ale ak už jete niečo živočíšne, musí to byť kvalitné a nie z obchodu a z veľkochovu a zvieratá pri tom netrpeli!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency