Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Štúdia o obezite

Už ľahké schudnutie podporuje zdravie

20. 04. 2016 Ochorenia Stravovanie Diéta  Jozef Maťko
Štúdia o obezite

Pre ľudí s vysokou nadváhou môže aj mierne zníženie hmotnosti priniesť mnoho dobrého. Kto dokáže schudnúť o päť percent, preukazuje svojmu zdraviu veľkú službu, píšu výskumníci v odbornom časopise „Cell Metabolism“ (metabolizmus buniek).

Riziko vzniku mnohých chorôb súvisiacich s hmotnosťou sa významne znižuje už pri päťpercentnej strate hmotnosti, uvádza sa v štúdii. Podiel telesného tuku sa pritom zmenší o asi osem percent, aj obzvlášť nezdravý brušný tuk sa zmenší o sedem percent. „Je to skvelý výnos pri malom nasadení,“ bilancuje hlavný autor Samuel Klein z Washington University v St. Louis.

Hoci štúdia so 40 účastníkmi je relatívne malá, poskytuje však ďalší dôkaz o blahodarných účinkov redukcie hmotnosti. Body mass index (index telesnej hmotnosti) zúčastnených probantov, ktorí nemali žiadne iné ochorenie, bol v priemere necelých 38 - nad 30 sú ľudia považovaní za obéznych. Časť testovanej skupiny si zachovala svoju hmotnosť, zvyšok mužov a žien schudol v priebehu šesťmesačnej diéty okolo päť, desať alebo 15 percent telesnej hmotnosti. Počas štúdie boli monitorované ich krvné hodnoty a ďalšie údaje týkajúce sa zdravia, ako je krvný tlak a srdcová frekvencia. 19 probantov dosiahlo zníženie hmotnosti o päť percent.

Aj mierne schudnutie má veľmi dobré účinky na organizmus.

Výpočet indexu BMI

Je Vaša hmotnosť v normálnom rozsahu? Vypočítajte si ho pre seba.

BMI = hmotnosť v kg : (telesná výška v m)²

Výsledkom výpočtu BMI je číslo. Čím je číslo vyššie, tým je človek na svoju hmotnosť ťažší.

BMI je normálne v hodnotách medzi 20 až 25. V tomto rozmedzí BMI by ste sa nemali pokúšať o chudnutie diétou. Dosiahli by ste tým iba spomalenie metabolizmu, čo by pre vás znamenalo nutnosť menej jesť. Pri každej „výnimke“ z diéty by ste začali priberať. Práve takto si mnoho žien pokazilo postavy.

Vypočítané čísla sú len orientačné. Nemôžu byť presné. Presné hodnoty vám môže vyrátať len lekár na základe vyšetrenia. Výsledky z tejto BMI kalkulačky vám však môžu poskytnúť pomerne presné posúdenie zdravotného ohrozenia nadváhou, alebo podváhou. Na to je táto aplikácia určená. Neplatí pre deti a mládež do 18 rokov a športovcov.

Pre európsku populáciu platia tieto kritériá:

  • do 18,5: podvýživa. Čím je číslo menšie, tým viac sa približujete k podvýžive. Týka sa to predovšetkým trpiacich anorexiou či bulímiou. Telo nie je dostatočne vyživované, chýbajú mu základné stopové prvky, čo sa prejavuje častými ochoreniami a celkovým oslabením organizmu.
  • 18,5 – 25: ideálna a zdravá hmotnosť. Človek s týmto BMI by si mal svoju váhu udržať vyváženou stravou a dostatkom pohybu. Zdravotné komplikácie spojené s hmotnosťou sú v tejto skupine najmenej časté.
  • 25 – 30: mierna nadváha. Riziko vysokého tlaku či srdcových ťažkostí sa tu mierne zvyšuje. Poväčšine ide o nesprávne stravovacie návyky, napríklad nadmerné konzumovanie večer a v noci alebo nevyvážený podiel tukov a iných zložiek potravy. Takisto je tu častý nedostatok pohybu či sedavé zamestnanie.
  • 30 – 40: obezita. V tomto prípade ide o pomerne vážne zdravotné riziko.
  • 40 a viac: ťažká obezita. V tomto štádiu je potrebná radikálna zmena stravovacieho režimu a návykov.

Hranice hodnôt BMI sa líšia pre rôzne rasy. Napr. Aziati používajú o niečo nižšie hranice, za obéznych sa tam považujú už ľudia s BMI nad 27,5, ako ideálne sa ustanovujú BMI v rozmedzí 18,5 – 23.

Bežné odporúčanie v USA pre obéznych je v súčasnej dobe úbytok hmotnosti o päť až desať percent, uvádza sa v štúdii. Dokonca s relatívne malou redukciou hmotnosti sa ale výrazne znížia rôzne rizikové faktory pre diabetes typu 2 a ischemickú chorobu srdca, píše výskumný tím z Washington University. Metabolizmus sa zlepší, tiež sa zlepší citlivosť orgánov na inzulín a zmenší sa hodnota hladiny glukózy v krvi.

BMI sa dá ľahko vypočítať a uvedie vás do obrazu, ako ste na tom s vašou hmotnosťou.

Pozitívne účinky stúpajú s väčším úbytkom

Tiež nemeckí experti vidia v štúdii potvrdenie doterajších poznatkov. Už predtým analýzy ukázali, že mierny úbytok hmotnosti o päť až desať percent zlepšuje metabolizmus, hovorí napríklad Christina Holzapfel z Kompetenčnej siete Adipositas (TU Mníchov). „To má stály vplyv na kvalitu života a tiež na kĺby." Dôležité je trvale redukovať svoju telesnú hmotnosť. Celkový životný štýl - pohyb, strava, správanie – sa musí zmeniť. Nárazové diéty sa neodporúčajú. Zdravá telesná hmotnosť je celoživotná úloha, hovorí Holzapfel.

Schudnúť pre obéznych ľudí je oveľa ťažšie než sa všeobecne často očakávalo. To platí pre dospelých práve tak ako pre deti a mladistvých. O to dôležitejší môže byť ako motivačný faktor, že pritom už veľmi malé kroky sú veľmi dobré pre zdravie, hovoria odborníci. „Cieľ, stratiť päť percent hmotnosti, je mimoriadne motivujúci,“ hovorí Dirk Müller-Wieland z Nemeckej diabetickej spoločnosti (DDG). Postaviť si malé ciele môže ušetriť mnohých postihnutých od pocitu neúspechu, píšu autori tejto štúdie. Päť percent menej hmotnosti sa dá oveľa skôr dosiahnuť ako mínus desať percent.

U probantov, ktorí schudnú viac ako desať percent hmotnosti, profitujú zosilnene aj svaly - a všeobecne sa zväčšia pozitívne účinky na zdravie ako napríklad pri metabolizme a zápaloch, píšu autori. „Dúfame, že tieto výsledky dodajú odvahu ľuďom s veľkou nadváhou podniknúť  prehľadné kroky,“ hovorí Klein.

U ľudí, ktorí schudnú viac ako 10 %, profitujú aj svaly.

Záver

Otázku ako schudnúť, možno považovať už za veľmi ošúchanú, ale je stále zaujímavá pre mnohých s nadbytočnými kilami. Preto je rozumný názor vedcov, že aj skromnejšie schudnutie je prínosom pre naše zdravie. Teda – radšej trochu ako nikdy!

Tip Vitariána 

Pri chudnutí a prechode na zdravú stravu odporúčame úplne vylúčiť všetky spracované potraviny: sladkosti, biely cukor, bielu múku, pečivo z obchodu, atď. Obilniny a výrobky z nich zameniť za celozrnné, zvyšovať podiel rastlinnej stravy a znižovať podiel živočíšnej.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency