Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Správne skladovanie - chutné hodovanie

Ako udržať ovocie a zeleninu v čerstvom stave čo najdlhšie

03. 08. 2016 Tipy Životný štýl  Hana Moravčíková
Správne skladovanie - chutné hodovanie

Premyslené skladovanie vs. kompost a odpadkový kôš

Problém s nadbytkom ovocia a zeleniny nemajú iba šťastní majitelia záhrad, ale i ľudia, ktorí uprednostňujú jednorazové nakupovanie množstva potravín pred častými návštevami obchodu. Nanešťastie sa tak často stáva, že koncom týždňa sa nám v ovocných misách a chladničkách kopia potraviny, ktoré sme nestihli spotrebovať a ktoré už nevyzerajú vábivo. V lepšom prípade skončia v komposte, v horšom v odpadkovom koši. S trochou snahy a chuti učiť sa však môžeme ovociu a zelenine dopriať dlhšiu životnosť a dlhodobo skvelú chuť.

Bobuľoviny sa radi kúpu

Čerstvých jahôd, malín alebo čučoriedok sa každý rok nevieme dočkať. Bohužiaľ dozrievajú húfne, a tak sa ich po každodennej konzumácii časom prejeme. Ak ich však oberieme a neznieme, do niekoľkých hodín „vädnú“, strácajú chuť a čo je horšie - plesnivejú.

Riešením tohto problému je kúpeľ v teplej vode. Ak máte dierované plastové alebo kovové sitko či misu, vložte ho aj s ovocím do nádoby s horúcou vodou a jemne ním pohybujte, aby sa bobule opláchli zo všetkých strán. Horúca voda zabíja plesne a predlžuje trvanlivosť bobuľového ovocia. Zohrejte vodu na asi 50 °C a ponorte do nej ovocie asi na 30 sekúnd. Ak do vody pridáte i trochu bieleho vinegaru, zbavíte ho aspoň časti pesticídov, ktoré kupované ovocie zvyčajne obsahuje.

Krátky kúpeľ v teplej vode a vinagrete ovocie zbaví plesní a pesticídov.

Paradajky nepatria do chladničky

Okrúhle rajské jabĺčka máme doma prakticky po celý rok – v zime tvrdé a bez chuti – v lete voňavé, šťavnaté a sladké. Ak paradajky pestujete alebo nakupujete vo väčších množstvách na trhu, možno ste sa už presvedčili, že pobyt v chladničke im nepristane: strácajú chuť i vôňu a mení sa ich konzistencia. Namiesto toho ich radšej poukladajte do misy vyloženej papierovým obrúskom stopkou nahor. Neskladujte ich blízko zdrojov tepla ani na slnku. Ak ich uložíte v bytovej teplote alebo na zem do o niečo chladnejšej komory, mali by vám vydržať aspoň týždeň.

Listová zelenina a bylinky 

Listy vednú – to je všeobecná vedomosť, ktorá konzumentom zelených smoothies znepríjemňuje život. Ako ich udržať pri sile čo najdlhšie? Ich životnosť predĺžite tak, že ich zabalíte do papierových obrúskov, ktoré nasiaknu prebytočnú vlhkosť. Takto zabalenú listovú zeleninu vložte do plastového vrecka a následne do chladničky.

Ďalšou možnosťou je vložiť bylinky alebo listovú zeleninu do vázy alebo do zaváraninového pohára s vodou. Nezvädnú a vydržia tak dlhšie aj bez pobytu v chladničke. Navyše pôsobia ako príjemná dekorácia zdravej kuchyne. Ak máte byliniek priveľa a nedokážete ich spotrebovať, skúste  ich vysušiť. Domáce sušené oregano, rozmarín alebo mätu oceníte hlavne na jeseň a v zime, kedy sa spektrum dostupných bylín na trhu značne znižuje.

Čo si v lete nasušíte, to si v zime užijete na milión spôsobov: v čaji, v polievkach, v šalátoch či vo varených jedlách.

Nebojte sa hnedej banánovej šupky 

Ovocie sa má konzumovať v zrelom stave. Ak si však kúpime dve kilá zrelých banánov naraz, je možné, že sa nám začnú kaziť skôr, ako ich dokážeme skonzumovať. V takomto prípade môžeme niekoľko z nich vložiť na čas do chladničky. Hoci banánová šupka sa do pár hodín sfarbí dohneda, plod, ktorý sa nachádza pod ňou, zostane v neporušenom stave. Nízke teploty v chladničke „zobúdzajú“ enzým (polyfenolovú oxidázu), ktorý polymerizuje fenoly v banánovej šupke, následkom čoho banánová šupka stmavne. Chladné teploty však banánu bránia v dozrievaní, takže pod šupkou sa zachová pôvodný stav ideálne vyzretého plodu.

Melóny – okrúhle symboly leta

Červené a žlté melóny sa stali snáď najkonzumovanejším ovocím slovenského leta. Dostaneme ich všade a za relatívne nízke ceny. Ak si naraz kúpite jeden či dva melóny, vedzte, že pred otvorením ich môžete na chladnom mieste skladovať až 10 dní. Ak ich máte uložené v chladničke, pred konzumáciou ich nechajte vyhriať na izbovú teplotu, aby ste sa neobrali o ich skvelú chuť.

Citrón a limetka - najlepší kamaráti avokáda

Kamarát každého šalátu a skvelá ingrediencia raw krémov sa neskladujte najľahšie, pretože ak ho vložíme do chladničky, sčernie a stratí chuť. Ak avokádo rozkrojíte a nie ste schopní skonzumovať ho celé, potrite ho zopár kvapkami citrónovej alebo limetkovej šťavy a skladujte ho vo vzduchotesnej nádobe.

Citrón je skvelým konzervantom avokáda, vďaka ktorému vydrží i po rozkrojení vábne zelené.

Broskyne a nektárinky

Ďalšie južanské chute leta obyčajne domov nosíme ešte tvrdé a chrumkavé. Ak chcete, aby dozreli, nedávajte ich do chladničky. Po niekoľkých dňoch by ste z nej totiž vytiahli stále tvrdé ovocie bez chuti. Nechajte ich dozrieť a skonzumujte, alebo po dozretí na krátko skladujte v chladničke.

Aby mrkva nemäkla

Ak ju necháme vonku, vädne, na vlhku zasa rýchlo plesnivie. Ideálne podmienky na skladovanie mrkvy sú v chladničke. Odrežte z nej vňať a vložte ju do plastového vrecka. Vydrží vám tak až dva týždne.

Mrazenie

Ak ste pri nákupe neodhadli množstvo, alebo je vaša záhrada mimoriadne plodná, zamrazte si plody do vreciek alebo malých, ideálne sklených nádobiek. Ovocie si môžete zamraziť rovno podľa dávok, ktoré potrebujete na smoothie a zo zeleniny si môžete pripraviť zmes na kvalitný zeleninový vývar. Ak sa vám zdá, že mrazené ovocie zaberá v mrazničke priveľa miesta, môžete ho rozmixovať a pripraviť si dreň. Tú možno využiť ako ingredienciu do smoothies alebo ako samostatnú letnú pochúťku. Pravá chuť jahôd či malín navyše príde vhod i zime, kedy nám je ovocný slad oveľa vzácnejší než v lete.

Jablká sú skvelým pomocníkom pri skladovaní zemiakov. Skúste ich premiešať a uvidíte, ako dlho tento raz vydržia.

Tip Vitariána

Klíčia vám doma zemiaky? Skúste ich pomiešať s jablkami. Ak ich budete držať ďalej od cibule, ktorá urýchľuje ich kazenie, etylén v jablkách udrží zemiaky bez klíčkov skutočne dlho. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency