Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Správa WHO o diabetes

Svet je chorý na cukrovku

03. 06. 2016 Ochorenia  Jozef Maťko
Správa WHO o diabetes

Rozšírenie cukrovky na svete u mužov v roku 2014 (zelená/žltá málo postihnutých, hnedá/čierna veľmi veľa postihnutých)

Diabetes už nie je choroba ľudí s veľkým množstvom peňazí, ona sa stala svetovým ochorením. V roku 2014 bolo odhadom postihnutých 422 miliónov ľudí na metabolické poruchy, píše Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej prvej svetovej správe o cukrovke. Tým počet pacientov od roku 1980 vzrástol takmer na štvornásobok, vtedy hovorili experti o približne 108 miliónoch postihnutých.

Táto správa je prepojená so štúdiou v časopise „The Lancet“, v ktorej výskumníci vyhodnotili 751 štúdií s takmer 4,4 miliónmi účastníkov a údaje zo 146 krajín.

Sedem kľúčových bodov

Nemecko vypadlo z prvej desiatky: Zatiaľ čo v roku 1980 ešte Nemecko, Taliansko a Veľká Británia patrili do globálnej prvej desiatky krajín s väčšinou chorých, posunuli sa v roku 2014 Indonézia, Pakistan a Mexiko do zoznamu vedúcich krajín. Nemecko sa premiestnilo zo 6. miesta na 14. miesto. Dôvodom nie je to, že sa situácia v tejto krajine výrazne zlepšila. Vývoj  je skôr dôsledkom ničivého nárastu ochorení v rozvíjajúcich sa krajinách.

Populačný rast a starnutie obyvateľstva zapríčinili na celom svete zhruba 40 % -ný nárast pacientov. Zmeny v životnom štýle, najmä veľké rozšírenie obezity sú zodpovedné za asi 28 percent nárastu. Zvyšných 32 percent je spôsobených kombináciou oboch týchto faktorov. Vo väčšine prípadov je výrazne častejší diabetes mellitus 2. typu. Tomuto sa dá zabrániť - na rozdiel od diabetu 1. typu, ktorý často začína už v detstve.

Top desať krajín postihnutých diabetom v roku 1980 a v roku 2014.

Polovica diabetikov pochádza z piatich krajín: Čína, India, USA, Brazília a Indonézia. V týchto piatich krajinách však žila v roku 2014 aj polovica svetovej populácie. Takže dohromady predstavujú priemer ochorenia na cukrovku. Aké veľké je riziko ochorenia, závisí aj na blahobyte každého jednotlivca. V krajinách s vysokými príjmami ochorejú najmä chudobní ľudia, v chudobných krajinách sú to predovšetkým bohatí.

Európa ako model. Severné európske krajiny - vrátane Nemecka - sa podľa výpočtov teraz počítajú dokonca za vzorové štáty. Hoci aj v Nemecku sa počet chorých výrazne zvýšil. Zatiaľ čo tam bolo v roku 1980 postihnutých len 3,4 milióna ľudí, v roku 2014 ich už bolo 5,1 milióna - čo predstavuje nárast o 50 percent. Avšak, dôvodom je hlavne starnúca spoločnosť.

Keď vypočítali výskumníci vplyv vekovej štruktúry v Nemecku, ukázalo sa, že riziko ochorenia - napríklad pre 50-ročného – sa v tomto čase takmer nezmenilo. Aj nemecká populácia v priebehu desaťročia vzrástla len mierne, zo 78,4 milióna na 81,2 milióna ľudí.

Problémové prípady Oceánia, Severná Afrika a Stredný východ. Pokiaľ ide o riziko ochorenia, je Nemecko spolu s ďalšími severozápadnými európskymi krajinami veľkou výnimkou. Takmer vo všetkých krajinách sa riziko cukrovky výrazne zvýšilo zmenami životného štýlu a environmentálnych faktorov, najviac boli postihnuté štáty s nízkym alebo stredným príjmom.

Takto trpí svet na diabetes v roku 2014

Podľa Správy majú ľudia v severozápadnej Európe a južnej Európe najnižšie a ľudia v Oceánii, na Strednom východe a v Severnej Afrike najvyššie riziko tohto ochorenia. Podiel diabetu v týchto krajinách je päťkrát až desaťkrát vyšší ako v krajinách s najnižšími hodnotami. V roku 1980 neboli takmer žiadne rozdiely.

Starosť o mužov. Zatiaľ čo v roku 1980 ochorelo ešte viac žien ako mužov, medzičasom sa  pomer obrátil. U mužov sa podiel postihnutých dospelých medzi rokmi 1980-2014 zvýšil z 3,6 na 8,8; u žien z 4,7 na 8,2 percenta - aj keď ženy v priemere žijú dlhšie a riziko cukrovky sa zvyšuje s vekom. Možné dôvody pre to sú, že muži častejšie fajčili a už pri nižšej nadváhe mali sklony k cukrovke, uvádza sa v správe WHO.

Vysoká hladina cukru v krvi ako príčina smrti. Vývoj sa odráža aj v rozdelení úmrtí. V roku 2014 na celom svete zomrelo 3,7 milióna ľudí na následky vysokej hladiny cukru v krvi. 1,6 milióna z postihnutých - teda 43 percent - v tom čase nemala ani 70 rokov. Podiel týchto predčasných úmrtí bol u mužov vyšší ako u žien a v krajinách s nízkymi a strednými príjmami vyšší ako v bohatých krajinách.

Vyhnúť sa dá infarktu, mŕtvici, oslepnutiu. U mužov je sedem percent úmrtí vo veku 20 až 69 rokov dôsledkom príliš vysokej hladiny cukru v krvi; u žien je to osem percent. Trvale zvýšenou hladinou cukru v krvi stúpa riziko ochorení, ako je srdcový infarkt, mŕtvica, zlyhanie obličiek, amputácia nohy, oslepnutie a poškodenie nervov. Fatálne je: mnohým z predčasných úmrtí by sa mohlo dať zabrániť, píše WHO - a vyzýva k akcii. Svet musí prijať opatrenia. A musí chorých rozpoznať a umožniť im liečbu.

Smrteľné prípady spôsobené hyperglykémiou v roku 2014.

Dokonca aj v krajinách s vysokými príjmami bol počet nespoznaných diabetických ochorení  medzičasom medzi 30 a 50 percent, hovorí sa v správe. Zväz Nemecká diabetická pomoc  odhaduje, že v tejto krajine asi každý piaty nevie o svojej chorobe. Ku skorým príznakom patria smäd, pretrvávajúci hlad, silné nutkanie na močenie, chudnutie, problémy so zrakom a únava.

Proti typu 2 ochorenia pomôže, čo tak často chráni: pohyb, vyvážená strava, nefajčiť. Tieto poznatky nie sú nové. Trend posledných rokov však ukazuje, aké ťažké je ich realizovať.

Skutočnosť, že mnoho Európanov je na tom pomerne dobre, nespočíva iba v ich príkladnom správaní, ale na dobrom systéme zdravotnej starostlivosti. Je dokázané, že je užitočné identifikovať ľudí s vysokým rizikom diabetu a motivovať ich k pohybu a zdravej výžive, čiastočne spojených s liekmi. Cieľom by malo byť, toto umožniť mnohým postihnutým na celom svete, píše Etienne Krug z WHO.

Záver výskumníkov: Správa WHO ukazuje, aký veľký problém predstavuje diabetes na svete. Ale tiež, že existuje obrovský potenciál pre zmenu. Ak sa to nepodarí, vyzerá to s prognózou bezútešne. Ak to pôjde tak ďalej ako od začiatku 21. storočia, mohlo by v roku 2025 celosvetovo žiť s diabetom 700 miliónov ľudí.

Cukrovka vo svete narastá, je tu čas na zmenu.

Záver

Od roku 1980 sa počet chorých na diabetes zvýšil na celom svete takmer štvornásobne. Muži sú viac ohrození ako ženy. Najmä v rozvojových a prahových krajinách mnoho ľudí zomiera pred ich 70. narodeninami na následky príliš vysokej hladiny cukru v krvi -  mnohým úmrtiam by sa dalo predísť.

Tip Vitariána

Proti cukrovke je najlepšia je prevencia a zmena životného štýlu, najmä stravy. Vylúčte biely cukor, výrobky z bielej múky a pridajte veľa zeleniny, celozrnných potravín a strukoviny. Pri cukrovke je dôležitý aj pohyb.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency